Hlavní obsah

Američané smějí vyslýchat zadrženou dvojku Tálibánu

– Islámábád
Novinky, rei

Američtí vyšetřovatelé v Pákistánu dostali přístup k mullovi Abdulovi Ghanímu Baradarovi, muži, který do svého zadržení v Karáčí zastával pozici dvojky v afghánském radikálním hnutí Tálibán. Američané dostali k Baradarovi omezený přístup minulý měsíc a už prý od něj získali pár cenných informací.

Foto: Profimedia.cz

Zatčený bývalý vojenský šéf Tálibánu mulla Abdul Ghaní Baradar

Článek

Mezitím pákistánští povstalci zveřejnili videa se dvěma bývalými představiteli kontrarozvědky a britským filmařem, kteří byli uneseni v březnu v kmenové oblasti u hranic. Pohrozili, že je zabijí, nebudou-li Baradar a další tálibové propuštěni.

Baradar, jeden z šesti členů nejvyšší rady Tálibánu, byl v Karáčí zadržen pákistánskými a americkými agenty v únoru. Pákistán původně uváděl, že Baradara Američanům nepředá, minulý měsíc jim ale povolil omezený přístup. Podle agentury Reuters už Američané od Baradara získali několik cenných informací o aktivitách Tálibánu. Pravdivost údajů se jim podařilo ověřit. Zdroje blízké vyšetřování ale uvádějí, že je potřeba delší čas.

Mulla Baradar se narodil v afghánské provincii Uruzgán v roce 1968. Ve vládě Tálibánu zastával úřad ministra obrany. Do svého zadržení byl druhý v hierarchii povstaleckého hnutí, hned po mullovi Umarovi. Minulý měsíc uvedla agentura AP, že zadržení Baradara nepotěšilo afghánského prezidenta Hámida Karzáího, protože s ním jeho administrativa vedla tajné rozhovory.

Vedení Tálibánu nedávno Baradara nahradilo hned dvěma veliteli, uvedla BBC. Podle pátečního vydání britského deníku The Times se však mezi Abdulem Kajjúmem Zakírem a Achtarem Muhammadem Mansúrem už rozhořel boj o moc.

Reklama

Výběr článků

Načítám