Hlavní obsah

Somálští piráti chtějí 20 miliónů za obří tanker, jinak ho zapálí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Somálští piráti ve středu pohrozili, že zapálí unesený obří jihokorejský tanker Samho Dream se skoro dvěma milióny barelů ropy, jestliže nedostanou výkupné ve výši 20 miliónů dolarů. Týž den unesli nákladní loď plující pod panamskou vlajkou, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Článek

„Požadujeme dvacet miliónů dolarů, za které propustíme velkou jihokorejskou loď,“ uvedl velitel pirátů Haši majitelům.

„Loď a posádka jsou v bezpečí. Víme, že nějaké válečné lodě se spikly s cílem na nás zaútočit, ale my jim vzkazujeme, že budeme-li napadeni, vyhodíme loď do vzduchu,“ sdělil. Za tankerem s 24člennou posádkou se hnal korejský torpédoborec. Povedlo se mu loď o výtlaku 300 000 tun unesenou 4. dubna dostihnout, ale nezaútočil na ni v obavách z následků. [celá zpráva]

Piráti ve středu také unesli prázdnou nákladní loď MV Voc Daisy o výtlaku 47 183 tun plující pod panamskou vlajkou, která mířila ze Spojených arabských emirátů do některého ze suezských přístavů.

Vzhledem k lepšímu počasí v posledních dnech piráti zintenzivnili své útoky. O víkendu zajali tři thajské rybářské lodě. [celá zpráva]

Oblast svého působení navíc rozšířili daleko na jihovýchod blíže k Indii, aby se vyhnuli lodím hlídkujícím u somálského pobřeží.

Jedna skupina pirátů se však nedokázala vrátit do pirátského přístavu Hobyo a omylem doplula do keňské Mombasy.

Počet útoků klesá

Celkově se počet pirátských útoků v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně snížil, uvela CNN. Uneseno bylo 11 lodí, z toho pět u somálského pobřeží, zatímco loni 102. Letos podnikli Somálci 35 únosů. Ti ovšem rozšiřují oblast  svých útoků. Útočí i u pobřeží Keni, Tanzanie i Madagaskaru a Ománu, neboť na místa útoků přivážejí rychlé čluny mateřské lodě.

„Ke znatelnému snížení přispěla neustálá přítomnost a úspěch námořních sil v Adenském zálivu spolu s tvrdými protipirátskými opatřeními, která uplatnily obchodní lodě,“ uvádí zpráva Mezinárodního námořního úřadu.

Ve středu se mimo jiné podařilo zadržet francouzské lodi šest pirátů, kteří na ni zahájili palbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám