Hlavní obsah

Špióni v Soulu chystali vraždu uprchlého činitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea zadržela dva severokorejské občany, kteří se údajně vydávali za uprchlíky, ale plánovali ve skutečnosti vraždu vysokého severokorejského činitele Hwang Čang-jop. Ten před třinácti lety uprchl do Soulu. Uvedla to agentura AP s odvoláním na jihokorejské zdroje.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Severokorejci přišli do Jižní Koreje přes Thajsko v lednu a únoru.

Článek

K zadržení dochází v citlivém období pro vztahy mezi oběma rivalskými zeměmi, kdy byla minulý měsíc potopena jihokorejská námořní loď. Jižní Korea si myslí, že ji potopilo severokorejské torpédo nebo námořní mina.

Zadržení Severokorejci měli údajně za úkol zavraždit sedmaosmdesátiletého Hwang Čang-jopa, který býval tajemníkem severokorejské vládnoucí strany a rádcem severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Po útěku v roce 1997 se stal nejvýše postaveným činitelem vlády stalinistického režimu, který kdy z KLDR utekl. Nyní žije za přísných bezpečnostních opatření v Jižní Koreji a ve svých knihách a na přednáškách kritizuje Kimův režim jako totalitní.

Prokurátoři v Soulu uvedli, že zadržení při výslechu přiznali, že od svého vojenského šéfa dostali rozkaz informovat o Hwangových aktivitách a být připraveni "proříznout tomu zrádci hrdlo".

Severokorejci přišli do Jižní Koreje přes Thajsko v lednu a únoru a požádali o status uprchlíka. Jejich spiknutí bylo odhaleno při intenzivním výslechu o motivech jejich útěku z vlasti, řekl prokurátor.

Hwang žije v Jižní Koreji pod silnou ochranou. Lidé z jeho okolí říkají, že během plamenných proslovů namířených proti Severní Koreji nepije žádný nápoj, který mu donesou na podium, protože se bojí otravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám