Hlavní obsah

Na erupci islandského vulkánu vydělávají mimoevropští rybáři a pěstitelé květin

Právo, CNN, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Zatímco evropské letecké společnosti a cestovní kanceláře sčítají škody způsobené výpadkem jejich služeb, novozélandští rybáři a pěstitelé květin si mnou ruce. Okamžitě začali vyplňovat díru po norských dodavatelích lososů či nizozemských zahradnicích, jejichž odbyt v mnohém závisí právě na letecké dopravě.

Foto: Reuters

Mrak prachu a popela vyvržený islandskou sopkou

Článek

Když ředitel novozélandské rybí farmy King Salmon Grant Rosewarne přišel v pondělí do kanceláře a viděl objednávku lososů od distributora z Dubaje, myslel si, že jde o překlep. „Většinou chtějí tak pět krabic. V pondělí jich objednali 500,“ pochvaloval si. Na 420 pracovníků jeho firmy poprvé pracuje přes čas a bude tomu tak i o nadcházejícím víkendu, aby uspokojili velkou poptávku.

„Máme ve skladech 500 tun nadbytečného masa. Mysleli jsme, že jej budeme muset zmrazit a pokoušet se jej prodat v Japonsku, ale vulkán nám hodně pomohl,“ dodal Rosewarne.

Podobnou konjunkturu zažívá pěstitelská společnost Eastern and Global, která zásobuje distributory řezanými květinami. „Tento týden k nám žhaví linky prodejci z východního pobřeží Severní Ameriky. Chtějí po nás velké množství orchidejí, když je nyní nemohou zajistit nizozemští dodavatelé,“ říká ředitel firmy Greg Keymer s tím, že zpravidla začínají s exportem květin až koncem května. „Kéž bychom toho právě teď mohli posílat více,“ dodává Keymer.

Reklama

Výběr článků

Načítám