Hlavní obsah

Čtyřletá holčička přežila pět dnů v troskách po zemětřesení v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřletou holčičku a osmašedesátiletou ženu vyprostili v pondělí záchranáři z trosek domu po zemětřesení, které minulý týden zpustošilo západ Číny. Dvojice byla uvězněna v sutinách domu ve městě Ťie-ku 123 hodin, to je pět dnů, a přežila jen díky tomu, že se při otřesech schovala pod postel. Škvírami jim poté lidé z okolí podávali jídlo a tekutiny.

Článek

Záchranářské týmy také vyprostily ještě jednu ženu blíže neupřesněného věku ze zříceného domu na jednom svahu.

Podle poslední bilance agentury Nová Čína zahynulo v oblasti obývané převážně Tibeťany při zemětřesení či v následujících dnech v sutinách domů nebo kvůli vážným zraněním v nemocnici 1944 lidí. Do soboty bylo pohřbeno či podrobeno kremaci kolem 1100 objevených ostatků. Více než 12 100 osob utrpělo při katastrofě zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při zemětřesení v Číně zahynulo přes 600 lidíVideo: Reuters

V provincii Čching-chaj, kterou v neděli navštívil prezident Chu ťin-tchao, a zejména ve městě Ťie-ku již od víkendu podstatně polevily záchranářské operace a většina úsilí se začala zaměřovat na obnovu zničené infrastruktury. Armáda také pokračuje v dodávkách humanitární pomoci pro přeživší, potraviny přivezli i tibetští mniši.

Kromě mrazivých teplot, které lidé bez střechy nad hlavou musejí překonávat v provizorních podmínkách ve stanech, začaly komplikovat situaci také nevyhovující hygienické podmínky. Přeživší jsou bez tekoucí vody a až teprve teď dorazily do oblasti první mobilní toalety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám