Hlavní obsah

Severní Korea údajně připravuje třetí jaderný test

Soul

Severní Korea se připravuje na třetí jaderný test, který by se mohl uskutečnit v květnu nebo v červnu. Tvrdí to jihokorejská televizní stanice YTN. Severokorejský režim již asi rok bojkotuje mezinárodní odzbrojovací rozhovory a změnu svého postoje podmiňuje ukončením sankcí OSN.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nejmenovaný diplomat televizi YTN řekl, že přípravy na další test začaly již v únoru a jeho technická úroveň by měla být výrazně lepší, než jak tomu bylo v prvních dvou případech.

Podle analytiků by další test pomohl Severokorejcům zlepšit technické zvládnutí výroby jaderných zbraní, zároveň by je však stál další štěpný materiál. Zásoby Pchjongjangu jsou odhadovány na objem šesti až osmi bomb.

Severokorejský vůdce Kim Čong-il by se měl v brzké době rovněž vydat do Číny, která se jako jediná jeho režimu v některých otázkách zastává. Na pořadu jednání má být i otázka případného obnovení šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu za účasti USA, Ruska, Číny, Japonska a Jižní Koreje.

Reklama

Související články

KLDR hrozí zvětšením jaderného potenciálu

Severní Korea v úterý oznámila, že vystupňuje svůj program jaderného zbrojení, protože americký prezident Barack Obama ignoruje výzvu KLDR k míru a ke snížení...

KLDR pohrozila jaderným útokem

Severní Korea v pátek pohrozila svému jižnímu sousedovi a Spojeným státům jaderným útokem. Reagovala tak na zprávy o plánu USA a Jižní Koreje na destabilizaci...

Výběr článků

Načítám