Hlavní obsah

Thajská armáda obklíčila v Bangkoku tisíce rudých, chystají se na ně žlutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Stovky thajských vojáků v pondělí obklíčily obchodní centrum v hlavním městě, které ovládají odpůrci současného premiéra Apchisita Vedžadžívy odění v rudém. Ti paralyzují centrum města s bankami, kancelářemi a luxusními hotely i turisty.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Thajští vojáci v centru Bangkoku

Článek

Velitel armády Anupong Paodžinda varoval už v neděli demonstranty, aby se vyhnuli obchodnímu centru, kde se rozmisťovali přes noc vojáci. Vláda celou oblast s bankami a kancelářemi vyhlásila pro demonstranty za zakázanou. Umožnil jí to výjimečný stav vydaný už minulý týden. [celá zpráva]

Vojáci hlídkují i v zábavní části města, kterou mají v oblibě zejména japonští turisté. Někteří z vojáků se usadili na střechách okolních budov. Generalita však slibuje, že se vojáci zdrží násilných akcí ze strachu z možných obětí.

Rudí se nevzdávají

Rudě odění stoupenci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry již několik týdnů táboří v ulicích obchodního centra a pořádají mohutné demonstrace, aby současného předsedu vlády Vedžadžívu donutili k demisi a k vypsání předčasných voleb.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajští vojáci v obchodní čtvrti Silom

Opoziční hnutí svolalo na úterý masové shromáždění, které hrozí dalšími srážkami s pořádkovými silami. Střety mezi demonstranty a ozbrojenými silami si před více než týdnem vyžádaly 24 mrtvých a kolem 800 zraněných včetně asi 300 vojáků. [celá zpráva]

Armáda také zřídila kontrolní stanoviště na přístupových místech do Bangkoku i uvnitř města, aby zabránila přílivu dalších stoupenců opozice na shromáždění.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Thajští policisté před vchodem do banky

Žlutí se chystají do ulic

Do ulic se také chystají příznivci vlády ve žlutém z Lidé aliance pro demokracii. Pohrozili, že pokud neskončí do konce týdne protest rudých košil, začnou a vlastními demonstracemi. Už minulý týdne vyzývali vládu k vyhlášení stanného práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám