Hlavní obsah

Zpráva OSN: Vraždě Bhuttové bylo možné zabránit, Pákistán však selhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová nemusela být na konci roku 2007 zavražděna, kdyby vláda Parvíze Mušarafa přijala dostatečná bezpečnostní opatření. Pákistán navíc nedokázal atentát na ni adekvátně vyšetřit a brzdil vyšetřování vedené odborníky OSN. Uvádí to zpráva vyšetřovací komise OSN, zveřejněná v noci na pátek, která je zároveň tvrdou kritikou vlády Parvíze Mušarafa.

Foto: Mian Khursheed/Files , Reuters

Bénazír Bhuttová krátce před svou smrtí na shromáždění v Rávalpindí

Článek

"Zavraždění Bhuttové bylo možné zabránit, pokud by byla přijata odpovídající bezpečnostní opatření," zdůrazňuje zpráva. V dokumentu o rozsahu 65 stran vyšetřovací komise OSN uvádí, že zodpovědnost za smrt političky nese "ústřední vláda, provinční vláda Pandžábu a policie v Rávalpindí".

"Mnoho vládních úředníků udělalo závažné chyby. Za prvé neposkytli Bénazír Bhuttové dostačující ochranu a za druhé po atentátu zanedbali intenzivní pátrání po zodpovědných osobách, a to nejen po těch, kteří atentát uskutečnili, ale i po lidech v pozadí, kteří to naplánovali, financovali a hýbali figurkami," uvedl předseda vyšetřovací komise Heraldo Munoz s tím, že jiným dvěma bývalým premiérům, kteří patřili ke straně podporující Mušarafa, byla poskytnuta mnohem lepší ochrana.

Bhuttová o hrozbách věděla

Dokument připomíná, že tehdejší pákistánský prezident Parvíz Mušaraf měl informace o řadě hrozeb proti Bhuttové. Mušarafova vláda však podle zprávy "udělala sotva víc, než že ji a provinční úřady o těchto hrozbách informovala, a nevyvinula činnost pro neutralizaci ohrožení ani nezajistila bezpečnostní opatření přiměřená míře ohrožení.“

Bhuttová navíc dostala varování, že jí hrozí smrt i z Afghánistánu. Saúdské Arábie a USA, což je také důvod, proč se vytvoření zprávy OSN zdrželo.

Bhuttová sama napsala, že po ní jdou čtyři skupiny sebevražedných komand, z nichž některé byly napojeny na al-Káidu. Poznamenala si však také to, že ji chtěla zabít i skupina z tajné služby napojená na vysoké politiky.

Foto: Profimedia.cz

Šéf pákistánské odnože Tálibánu Bajtulláh Mehsúd (uprostřed, zády k objektivu) v rozhovoru s novináři na snímku z května 2008

Pákistánské úřady obvinily z organizace atentátu pákistánský Tálibán a jeho tehdejšího vůdce Bajtulláha Mehsúda.Ten byl zabit při americkém náletu v létě 2009.

Maření vyšetřování

Podle zprávy se od začátku mařilo vyšetřování. Vyšetřovatelé vyvozují dokonce, že nebyla ani chuť případ vyšetřit. „Soubor 23 důkazních předmětů ukazuje neadekvátnost vyšetřování v případu, kde by měly být tisíce důkazů,“ řekl předseda vyšetřovací komise Heraldo Munoz.

Připomněl, že žádný z policejních šéfů nepostupoval adekvátně ani po atentátu spáchaném 27. prosince v Rávalpindí: „Jednání a opominutí policie v Rávalpindí okamžitě po vraždě Bhuttové, které zahrnuje spláchnutí místa činu vodou z hadic a selhání při shromažďování a ochránění důkazů, výrazně narušilo vyšetřování.“ Podle vyšetřovatelů jde o více než jen neschopnost. Jsou přesvědčeni, že šéf policie v Rávalpindí pouze jednal podle příkazu z vyšších míst, uvádí zpráva.

"Zemřela proto, že patnáct a půl roku starý sebevražedný atentátník se odpálil poblíž jejího auta, a nikdo nevěří, že ten chlapec jednal z vlastní vůle," píše zpráva.

Souhra nešťastných náhod

Podle týmu Scotland Yardu vyšetřujícího na místě byla i tak smrt Bhuttové souhrou náhod. Politička, která se na podzim 2007 vrátila do země z exilu, aby kandidovala v parlamentních volbách, stála v pancéřovaném voze s otevřenou střechou a zdravila davy. Atentátník po ní zahájil střelbu a Bhuttová se začala schovávat do auta, když muž na sobě odpálil výbušninu.

Tlaková vlna výbuchu zasáhla hlavu političky právě v okamžiku, kdy se spouštěla otvírací střechou auta dovnitř. Hlava ale bohužel silou výbuchu vrazila prudce do otvírací kličky střechy a způsobila Bhuttové zranění, jemuž podlehla. Žádné jiné významnější zranění při atentátu neutrpěla, protože palbou ji atentátník nezasáhl.

Reklama

Výběr článků

Načítám