Hlavní obsah

Vojáci NATO stříleli na afghánský autobus, zabili čtyři civilisty

ČTK, aš, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vojáci mezinárodních sil ISAF v pondělí zahájili palbu na afghánský autobus, ve kterém jeli civilisté. Podle kanceláře guvernéra provincie Kandahár zabili čtyři cestující a dalších osmnáct jich zranili. NATO případ šetří.

Článek

„Zahraniční vojenská kolona střílela na cestující v autobusu. Čtyři zabila a dalších osmnáct zranila,“ řekl mluvčí guvernéra provincie Kandahár Zalmán Ajúbí podle agentury Reuters.

Podle Ajúbího jel autobus po silnici spojující Kandahár s Herátem, ležícím na západě země. Vojáci po něm stříleli brzo ráno v okrsku Žári západně od Kandaháru. Mezi mrtvými a zraněnými jsou podle mluvčího i ženy a děti.

Mluvčí sil NATO uvedl, že byl o případu informován a na místo byl vyslán společný vyšetřovací tým, ve kterém jsou Afghánci i příslušníci sil NATO. O události neměl žádné podrobnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podobné případy výrazně zhoršují vztahy mezi afghánskou vládou a obyvatelstvem na jedné straně a zahraničními silami.

Nový případ následuje necelý týden poté, co NATO zahájilo vyšetřování náletu v provincii Hílmand, při němž údajně zahynuli čtyři civilisté - dvě ženy a dvě děti.

Začátkem dubna aliance v Afghánistánu přiznala, že letos v únoru při nepovedeném nočním náletu na jihovýchodě země zahynulo pět afghánských civilistů včetně tří žen.

Rekordní počet obětí

V Afghánistánu je nyní asi 110 000 zahraničních vojáků. Loňský rok byl rekordně tragický jak pro civilisty, tak pro koaliční vojáky; o život přišlo podle údajů OSN 2500 civilistů a podle NATO padlo více než 510 zahraničních vojáků. Mezinárodní koalice od roku 2001, kdy svrhla vládu radikálního hnutí Tálibán, přišla o 1600 lidí.

Podle OSN však loni klesl počet obětí zabitých koaličními vojáky o 25 procent, ve srovnání s rokem 2007. Celkově však počet civilních obětí vzrostl, protože přibylo obětí útoků vzbouřenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám