Hlavní obsah

Obama chce sankce proti Íránu co nejdřív, Medvěděv je nevylučuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv po podpisu odzbrojovací smlouvy s americkým prezidentem Barackem Obamou prohlásil, že Írán nereaguje na konstruktivní návrhy ohledně svého jaderného programu. Obama se vyslovil pro zajištění silných sankcí ze strany OSN ještě na jaře. Oba prezidenti o Íránu jednali dopoledne.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Český prezident Václav Klaus (vpravo) uvítal Pražském hradě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva (vlevo) a amerického prezidenta Baracka Obamu.

Článek

Ruský prezident řekl, že postoj jeho země vůči íránské hrozbě je konzistentní, tedy zdrženlivý. Sankce ale přímo nevyloučil.

"Nemohu vyloučit, že Rada bezpečnosti OSN bude muset projednat ještě jednou celou věc. Nesmíme však dospět k něčemu, co by íránský lid přivedlo na pokraj humanitární katastrofy,“ doplnil nicméně Medvěděv.

"Sankce samy o sobě problém neřeší, ale někdy jsou nevyhnutelné," řekl Medvěděv. Dále uvedl, že postoj jeho země vůči íránské hrozbě je konzistentní, tedy zdrženlivý.

Obama následně uvedl, že doufá v prosazení silných sankcí ještě letos na jaře. Proti nim je ale i Čína, která je stejně jako Rusko členem Rady bezpečnosti OSN.

Oba prezidenti jednali o Íránu a dalších zahraničních otázkách před podpisem smlouvy. Západ se obává, že Írán by mohl vyvíjet jaderné zbraně.

Jednání se nakonec oproti původnímu plánu zhruba o půl hodiny protáhlo.

Anketa

Podporujete zpřísnění sankcí proti Íránu?
Ano, aby se mu zabránilo vyvinout jadernou zbraň
85,8 %
Ne, Írán má právo na jadernou technologii
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9559 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám