Hlavní obsah

Opozici v Thajsku zavřeli televizi, přesto se nevzdává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Thajská vláda nechala ve čtvrtek zavřít televizní stanici, která stojí na straně protivládních demonstrantů. Udělala to základě výjimečného stavu, který vyhlásila včera. Příznivci opozice navzdory zákazu shromažďování hodlají pokračovat v protestních akcích, kterých se účastní tisíce lidí.

Článek

Vláda uzavřela satelitní stanici PTV, kterou ovládají takzvané červené košile - podle typické barvy, kterou demonstranti používají.

Zhruba tisícovka demonstrantů se u sídla uzavřené satelitní televize PTV v severní provincii Patchumtchání střetla s pořádkovou policií. Podrobnosti o potyčce k dispozici nejsou. Tato televizní společnost původně patřila bývalému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi a až do jejího dnešního odpojení ji využívali pro vysílání jeho stoupenci.

Vláda považuje uzavření televize na oprávněné

"Je normální, že kompetentní úřady jednají, jelikož tato televize byla využívána k mobilizaci demonstrantů," uvedl ministr pro úřad premiéra Satit Vongnongtej. Stejný krok podle něho vláda chystá i proti rozhlasovým stanicím nakloněným opozici. Zasahovat chce i proti internetovým stránkám, které prý rozšiřují zkreslené informace, například že premiér dal povolení k použití síly proti protestujícím.

"Chceme kontrolovat vysílání některých médií včetně televizních stanic. Je naprosto jasné, že některá mediální vysílání jsou destruktivní pro stabilitu země," prohlásil mluvčí vlády Panitan Vattanajagorn.

Podle vůdce protestního hnutí Nattavuta Sajkuy se vláda umlčením médií připravuje na páteční zásah proti demonstrantům. "Pokud je to tak, vystupňujeme naše protesty na nejvyšší míru," řekl. Ozbrojené síly dosud odmítaly proti demonstrantům zasahovat.

Protestní shromáždění se má konat, i když vláda premiéra Apchisita Vedžadžívy ve středu vyhlásila výjimečný stav v Bangkoku a okolních provinciích, čímž umožnila pořádkovým silám zatýkat bez soudního příkazu. Zároveň tím zakázala shromáždění více než pěti osob. [celá zpráva]

Rudé košile demonstrují už měsíc. Požadují, aby vláda odstoupila.

Reklama

Výběr článků

Načítám