Hlavní obsah

Krví zbrocený Kyrgyzstán má novou prozatímní vládu

– Biškek • Aktualizováno

Sociálně demokratická šéfka opozice v Kyrgyzstánu Roza Otunbajevová sdělila, že se postavila do čela nově vytvořené přechodné vlády, která by měla fungovat šest měsíců. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters. Během převratu zahynulo podle CNN 75 lidí a dalších tisíc bylo zraněno. Bývalý prezident prý uprchl na jih země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krvavé boje v KyrgyzstánuVideo: Reuters

 
Článek

"Vytvořili jsme nyní dočasnou vládu a já ji řídím. Bude fungovat půl roku, během kterého vypracujeme návrh ústavy a vytvoříme podmínky pro svobodné a spravedlivé volby," citoval Reuters z telefonického rozhovoru s touto bývalou kyrgyzskou ministryní zahraničí.

Devětapadesátiletá Otunbajevová také vyzvala prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, kterému sama před pěti lety pomohla k moci, aby odstoupil z funkce. Činí ho odpovědným za korupci a špatné hospodaření v zemi, kde třetina z 5,3 miliónu obyvatel žije pod hranicí chudoby.

Podle Otunbajevové Bakijev uprchl do svého domovského regionu - Džalalabadské oblasti - na jihu země a snaží se kolem sebe shromáždit své příznivce a obhajovat svou pozici.

Právě Džalalabad a Oš jsou jediná města, která podle Otunbajevové prozatímní vláda nemá pod kontrolou. Podporují ji i ozbrojené složky .

Krev v ulicích měst

Vyjádřila se poté, co si ve středu celodenní pouliční boje v kyrgyzské metropoli Biškeku i v Talasu vyžádaly desítky mrtvých a stovky zraněných. Boje vyústily v pád vlády a útěk zatím neznámo kam prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Prezidentovu rezidenci vyplenil dav a v hlavním městě byly zdemolovány i budovy soudu, policie a centrálních úřadů.

Podle bývalého předsedy parlamentu Omurbeka Tekebajeva v bojích mezi demonstranty a policií jen v Biškeku padlo přes sto povstalců, oficiálně se přitom uvádí 75 mrtvých..

Ulice lemují převrácená a vyhořelá auta, portréty Bakijeva byly strženy a přestříkány rudou barvou krve.  Vyrabovány byly i obchody včetně největšího nákupního střediska v Biškeku, kde leží na zemi vrstva střepů a všechny regály jsou prázdné.

Premiérka uklidňuje USA

Na mezinárodním kyrgyzském letišti Manas byly od čtvrtečního večera na dobu neurčitou pozastaveny všechny civilní i vojenské lety, uvedla agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného představitele americké armády.

Právě tudy vede jedna z cest pro zásobování mezinárodní sil ISAF v Afghánistánu. USA, které letiště využívají, se pokoušela premiéra uklidnit s tím, že vojenská základna by měla fungovat jako dříve.

Každý měsíc tudy projde 35 000 amerických vojáků.

Rusko popírá vměšování

Vývoj v Kyrgyzstánu s velkým znepokojením sleduje i Rusko, které v zemi má také vojenskou základnu. Tyto obavy potvrdil ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který ve středu přiletěl do Prahy. Zdůraznil však, že se jedná o vnitřní záležitost Kyrgyzstánu. Usoudil, že forma protestů ukazuje, že tamní obyvatelé byli velmi pohoršeni a nespokojeni se svou vládou.

Ruský premiér Vladimir Putin popřel, že by Moskva v nepokojích hrála jakoukoli rol. Podle něj jde o ryze domácí záležitost. Protesty vyvolaly prudce rostoucí ceny, zejména ceny paliv, stále se rozšiřující korupce, nepotismus a poslední jiskrou bylo zatčení opozičních vůdců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám