Hlavní obsah

V Thajsku vyhlášen výjimečný stav, demonstranti pronikli do sídla parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Thajský premiér Apchisit Vedžadžíva vyhlásil ve středu výjimečný stav, uvedla agentura DPA. Platí v Bangkoku a okolních provinciích. Protesty opozice trvají už měsíc a nekončí. Ve středu malá skupina demonstrantů pronikla nakrátko do areálu parlamentu. Poslanci v něm už ale nebyli, přerušili jednání a odešli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Thajsku vyhlásili výjimečný stavVideo: Reuters

 
Článek

Asi pět tisíc demonstrantů ve svých tradičních červených košilích se shromáždilo u sídla zákonodárného sboru a posléze se několika stovkám z nich podařilo zatlačit u vstupu do parlamentu kordon strážců, kteří se nebránili a zmizeli.

Poslanci kvůli tomu přerušili zasedání a odešli. Podle některých zdrojů utíkali přes zeď.

Po dvaceti minutách demonstranti z areálu sami odešli. Podle některých zdrojů pronikli až do budovy parlamentu.

Demonstranti po opuštění budovy prohlásili, že se vracejí na svá hlavní stanoviště v obchodním a historickém centru města. Předtím ještě ukázali zbraně i slzotvorné granáty, které vzali pořádkovým policistům.

Původně byl v sídle i premiér Apchisit Vedžadžíva, který se v jiné části areálu zúčastnil schůze ministrů zhruba na čtvrt hodiny. Budovu však opustil ještě před příchodem demonstrantů.

V areálu mezitím přistál vrtulník, aby odtamtud evakuoval zablokované poslance i ministry.

Protesty trvají už měsíc 

Stoupenci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry už měsíc pořádají mohutné protestní akce, jejichž cílem je donutit současného premiéra, aby rezignoval, rozpustil parlament a vypsal nové volby. Od soboty blokují ekonomicky významnou část centra hlavního města Bangkoku a ignorují výzvy vlády, aby ji opustili.

Demonstrace nabírají na síle. V úterý večer se v centru města shromáždilo na 37 000 demonstrantů, přičemž dalších 18 000 jich blokuje jednu z tříd již od 14. března.

Demonstranti mimo jiné věnovali svou krev a rozlévali ji u sídla vlády, aby ukázali své odhodlání.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám