Hlavní obsah

Zemětřesení na Sumatře vyvolalo paniku a zažehlo požáry

– Banda Aceh
DPA, ČTK,

Sever indonéského ostrova Sumatra postihlo ve středu mohutné zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Po otřesech bylo vydáno varování před přílivovými vlnami tsunami, ale po dvou hodinách bylo odvoláno. Oběti si zemětřesení nevyžádalo, ale vyvolalo paniku a způsobilo několik požárů. Zraněno je před deset lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemětřesení na Sumatře vyvolalo paniku a zažehlo požáryVideo: Reuters

 
Článek

První otřesy byly zaznamenány ve středu ráno 5:15 místního času (úterý 00:15 SELČ). Ohnisko zemětřesení bylo lokalizováno v hloubce 46 kilometrů, asi 200 kilometrů severozápadně od města Sibolga na západním pobřeží ostrova u provincie Aceh.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Japonský seismolog ukazuje záznam seismografu se zemětřesením u Sumatry.

Podle japonské agentury Kjódó vznikla v hlavním městě provincie Banda Aceh panika. Obyvatelé ze strachu před pádem budov vyběhli na ulice. "Trvalo to téměř minutu. Lidé panikařili a vybíhali ven. Ti, kdo bydlí u moře, se snažili uprchnout do výše položených míst," řekl zpravodaj agentury AFP.

Foto: Reuters

Pacienti nemocnice v Sinabangu byli z budovy evakuováni s zůstali pod širým nebem.

V provincii Aceh byly zaznamenány tři následné otřesy. V Banda Acehu a v Medanu byly přerušeny dodávky elektrického proudu. Některé budovy začaly hořet

Podle vládního úřadu pro katastrofy bylo v nemocnicích v Sinabangu na ostrůvku Simeulue ošetřeno dvanáct lidí, které zranila padající střešní krytina, utrpěli popáleniny od stržených drátů elektrického vedení nebo byli pořezáni střepy v rozbitých oken. Fotograf agentury Reuters tam viděl i dítě zraněné na hlavě padajícím zdivem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám