Hlavní obsah

Při dvou útocích v Pákistánu zahynulo na 50 lidí, napaden byl i americký konzulát

Novinky,
Islámábád
Aktualizováno

Americký konzulát v pákistánském Péšaváru na severozápadě země se stal v pondělí terčem kombinovaného útoku, uvedla DPA. Útok si vyžádal šest mrtvých. Na 41 stoupl počet obětí dalšího atentátu spáchaného na politickém shromáždění v oblasti Dolní Dir, píše ČTK.

Foto: Ali Shah, Reuters

Zraněnému pomáhají v Dolním Diru

Článek

Americký konzulát se stal terčem kombinovaného útoku. Nejprve byl ostřelován raketami, pak i z ručních zbraní. Nakonec před ním vybuchla nálož v autě. Jedna z explozí budovu poškodila.

V okolí budovy byly slyšet podle svědků nejméně tři výbuchy. Na budovu útočilo osm až deset lidí, kteří odpalovali nálože a stříleli po ochrance. Zabiti byli čtyři útočníci, jeden policista a ještě další osoba. Mezi oběťmi nejsou zřejmě žádní Američané.

Foto: Ali Shah, Reuters

Pákistánci dovádějí zraněné při atentátu.

"Viděl jsem útočníky ve dvou autech," uvedl jeden ze svědků. "Nejprve zahájili palbu na ochranku před velvyslanectvím a pak začali odpalovat nálož."

Masakr na politickém shromáždění

V dolním Diru zaútočil sebevražedný atentátník. Akce si vyžádala 41 obětí. Podle zdrojů z nemocnice je zraněných sto osob, uvedla DPA.

"Podle informací, které jsme získali, bylo zabito přes 25 lidí a zraněno více než 60," uvedl podle DPA šéf policie v oblasti Mumtaz Zarín. Dodal, že mezi zraněnými je pět policistů. Pak byla čísla upřesněna.

Policie uvedla, že zaútočil jediný atentátník, který šel pěšky na shromáždění, kde byly v té době stovky lidí.. Nálož odpálil u vchodu k místu, kde se konalo shromáždění paštunské Národní strany awami (ANP). Útok se připisuje radikálům napojeným na Tálibán. Strana totiž spolupracuje s vládou, i když většina Paštunů podporuje Tálibán, píše BBC.

Foto: Ali Shah, Reuters

Oběti atentátu v Dolním Diru

Na shromáždění se mělo oslavovat, že Severozápadní hraniční provincie bude přezvána na Chajbarský pakhtvankhváh, což má uspokojit Paštuny mluvící paštunsky.

„Lidé slavili, když nepřátelé odpálili bombu,“ uvedl mluvčí ANP Záhid Chán, jehož bratr je mezi zraněnými.

V Dolním Diru byla loni podniknuta rozsáhlá ofenzíva proti Tálibánu. Strana ANP ji podporovala.

Foto: Ali Shah, Reuters

Místo atentátu v Dolním Diru v Pákistánu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám