Hlavní obsah

V zatopeném dole přežilo 114 horníků, zachránili je po týdnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Více než týden přežilo v zatopeném čínském dole v provincii Šan-si podle čínských médií nejméně 114 horníků z 153, kteří zůstali pod povrchem země uvězněni. Záchranáři je už dostali na povrch a pátrají po dalších 39.

Foto: Xinhua, Reuters

Lékaři se zachráneným horníkem

Článek

"Je to zázrak. Stálo to velké úsilí, nespali jsme několik dní," řekl před televizními kamerami jeden ze záchranářů neskrývající slzy dojetí. O zázraku nemluvil jen on. I jeden z vládních představitelů uvedl :"Je to zázrak v historii čínského důlního průmyslu."

Výsledky záchranné operace jsou doslova zázračné, protože experti předpokládali, že v dole mohlo přežít nanejvýš sedm desítek horníků, kteří byli v místech dolu nad hladinou vody.

Čínská televize přinesla záběry horníků zabalených do dek, které sanitky rozvážejí do nemocnic. Skupina devíti horníků, kteří byli vytaženi jako první, je ve stabilizovaném stavu, pouze jsou dehydrováni. Jeden z horníků Li Kuo-ju řekl, že měli strach pít vodu, která důl zaplavila.[celá zpráva]

Foto: Xinhua, Reuters

Čínský horník na nosítkách.

Podle lékaře také trpěli podchlazením, jejich tělesná teplota byla abnormálně nízká a mají také poškozenou kůži, neboť museli dlouhé desítky hodin stát ve studené vodě.

Horníkům pomohlo přežít, že se připoutali ke zdem šachty, takže je voda neodnesla. Takto viseli tři dny, než se k nim náhodou dostal důlní vozík, do něhož si vlezli.

Foto: Xinhua, Reuters

Čínští zdravotníci přivážeji horníka do nemocnice.

Voda zaplavila důl Wang-ťia-ling minulou neděli v poledne. Tehdy uniklo z hlubiny 108 havířů, ale 153 jich zůstalo uvězněno pod zemí. Více než tisíc záchranářů se soustředilo na odčerpávání vody, která do dolu pronikla ze staré šachty. [celá zpráva]

V pátek záchranáři slyšeli ťukání, jímž na sebe upozorňovali horníci. [celá zpráva] V noci z neděle na Velikonoční pondělí se podařilo zachránit prvních devět.

Foto: Xinhua, Reuters

Čínský horník v nemocnici

Vedení dolu nese za tragédii vinu. Uvedl to v půlce minulého týdne čínský úřad pro bezpečnost práce. Podle něj bylo pod zemí příliš mnoho horníků. Navíc vedení dolu ignorovalo varování horníků, že do šachty proniká velké množství vody. Bylo jí tolik, že horníci žádali o pumpy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám