Hlavní obsah

Po týdnu zachránili horníky ze zatopeného čínského dolu

Peking

Čínští záchranáři vyprostili po týdnu devět horníků ze zatopeného dolu v severní provincii Šan-si. Oznámila to v noci na pondělí místního času (v neděli večer SELČ) čínská státní televize. Minulou neděli v dole voda uvěznila 153 havířů. V pátek záchranáři uslyšeli bušení na trubky.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínští záchranáři s záchrannými kruhy pro horníky v zaplaveném dole

Článek

Zachráněné horníky převezli do nemocnice. V dole strávili 179 hodin.

Pátrací týmy tvořené většinou potápěči začaly důl prohledávat v sobotu poté, co se hladina snížila o 2,6 metru. V pátek zaslechli záchranáři klepání na trubky, které se však pak už neopakovalo.

Ze 153 pohřešovaných lidí má podle odborníků šanci na záchranu nanejvýš 77 horníků, kteří pracovali v místech nad úrovni vodní hladiny.[celá zpráva]

Voda zaplavila důl Wang-ťia-ling minulou neděli v poledne. Do dolu proniklo 140 000 kubíků. Z 261 horníků, kteří byli v tu chvíli v dole, se podařilo uniknout 108. [celá zpráva]

Téměř tisícovka záchranářů od té doby nepřetržitě odčerpávala vodu.

Důlní společnost podle horníků i úřadu pro bezpečnost vedení dolu několik dnů ignorovala zprávy o pronikající vodě ze staré boční šachty.

Čínské doly jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších, ne-li nejnebezpečnější na světě. Loni v nich zahynulo 2631 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám