Hlavní obsah

V zaplaveném čínském dole zaslechli zvuky, mohou pocházet od 153 horníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Naděje na záchranu 153 horníků uvězněných v zatopeném čínském dole vzrostla. Záchranáři zaznamenali zvuky naznačující, že alespoň část havířů žije, uvedla BBC. Důl přitom voda zaplavila už před pěti dny, 108 horníkům se uniknout podařilo, zbytek zůstal v hlubině.

Foto: Reuters

Záchranáři míří do dolu

Článek

Čínská televize CCTV uvedla, že záchranné týmy slyšely „nepřetržité zvuky klepání přicházející zdola“. Podle vedení dolu ležícího v provincii Šan-si zvuky přicházejí z hloubky 250 metrů pod povrchem a slyšet byly ve 14 hodin odpoledne (7:00 SELČ)

Na záchraně se podílí tisíce lidí. Zaměřují se především na odčerpání vody, která důl zaplavila. Od tragédie hladina vody poklesla o 2,6 metru.

Známa je i příčina tragédie. Horníci se prokopali do staré šachty, která byla plná vody.

Čínský úřad pro bezpečnost práce už ve středu uvedl, že na tragédii měla podíl důlní společnost. Pod zemí bylo podle něj příliš mnoho lidí. Navíc ignorovala varování horníků o průsaku vody. Průsak byl zaznamenán už ve čtvrtek a byl tak silný, že horníci žádali o pumpy. [celá zpráva]

Čínské doly patří k nejnebezpečnějším na světě, loni v nich při 1616 neštěstích zahynulo 2631 lidí, což je ale o 18 procent méně než o rok dříve. Čína začala po tragédiích více dbát na bezpečnost a postihovat společnosti, které se na ni neohlížely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám