Hlavní obsah

Indie bude rok sčítat lidi, chce vydat občanky

– Dillí

Indie ve čtvrtek zahájila sčítání více než miliardy svých obyvatel. V jeho rámci chce pořídit portréty a otisky prstů všech lidí starších 15 let. Indie chce své obyvatele evidovat a vůbec poprvé jim vydat průkazy totožnosti. Sčítání potrvá rok.

Článek

Zhruba 2,5 miliónu komisařů vyrazilo ve čtvrtek na cestu po více než 630 000 vesnicích a 5000 městech ve snaze navštívit každý příbytek sloužící jako domov - od chatrčí s plechovou střechou na chudinských předměstích, až po mrakodrapy velkoměst. Sečteny by měly být milióny bezdomovců spících na železničních nástupištích, pod mosty či v parcích.

Indická vláda označuje sčítání za "největší administrativní cvičení na světě". Je to vůbec poprvé v lidských dějinách, kdy je podniknut pokus identifikovat, spočítat, označit a zaznamenat 1,2 miliardy lidí a nakonec jim vydat průkaz totožnosti," řekl indický ministr vnitra Palaniappan Čidambaram. Celkové náklady vláda odhaduje na 57 miliard rupií (téměř 24 miliard korun).

Vůbec poprvé budou sčítací úředníci zaznamenávat dostupnost toalet, pitné vody a elektřiny, a také druh použitého stavebního materiálu, aby vznikl zevrubný přehled bytových podmínek v Indii. Zjišťovat budou i to, zda mají lidé mobilní telefon a bankovní účet.

Komisaři jsou především místní úředníci a učitelé.

Většina Indů vydání průkazů totožnosti vítá s tím, že se sníží dosavadní nutnost pořizování několika identifikačních dokladů a usnadní přístup k vládním výhodám a službám.

Tradici sčítání obyvatel zahájili v Indii v roce 1872 britští koloniální vládci. Obyvatelstvo se v zemi sčítá každých deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám