Hlavní obsah

Boje v Pákistánu u zásobovací trasy do Afghánistánu si vyžádaly přes 30 mrtvých

Novinky,
Islámábád
Aktualizováno

V tvrdém střetu na severozápadě Pákistánu při afghánských hranicích bylo ve středu zabito dvacet pět bojovníků radikálního hnutí Tálibán, uvedla ČTK. V boji padlo i šest vojáků. Bojovalo se u Chajbarského průsmyku, jímž se dopravují zásoby pro síly NATO v Afghánistánu. Pět obětí si vyžádal i americký nálet.

Foto: Reuters

Článek

Bojovníci Tálibánu nejprve napadli vojáky nedaleko kontrolního stanoviště poblíž Péšaváru. „Mezi útočníky byl jeden sebevražedný atentátník, který se během boje odpálil a zabil pět vojáků,“ řekl agentuře Reuters jeden z armádních činitelů. Dalších 35 vojáků zranil.

„V protiútoku zabili vojáci dvacet radikálů a dalších 35 jich zranili. Útok byl odražen,“ dodal k dalšímu průběhu boje. Vojáci údajně zničili několik automobilů naplněných výbušninou, které měly být využity k sebevražedným útokům.

Oblast okolo průmyslu Chajbar se stává v posledních týdnech nebezpečnější, protože se do ní přesunuli bojovníci vytlačení pákistánskou ofenzívou z Jižního Vazíristánu.

Komplikuje to dodávky zásob pro síly NATO v Afghánistánu. Část je jich dopravována právě tudy. Jen minulý týden si podle pákistánských údajů boje vyžádaly sto obětí.

Pět obětí amerického leteckého útoku

V noci také opět zaútočily americké bezpilotní letouny. Vypálily tři rakety na školu, kterou využívali radikálové u Miranšáhu v Severním Vazíristánu. Zabily pět radikálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám