Hlavní obsah

NATO chystá v Afghánistánu novou ofenzivu

Novinky, rei

Koaliční jednotky v Afghánistánu chystají na červen další ofenzivu. Velení plánuje úder proti povstalcům ve městě Kandahár na jihu země. Spojené státy zároveň pohrozily tamnímu guvernérovi a nevlastnímu bratrovi prezidenta, že se stane armádním cílem, bude-li rebely vyzbrojovat.

Článek

Podle zdroje z americké armády chtějí spojenci zbavit Kandahár sil Tálibánu před začátkem svatého měsíce ramadánu v srpnu. Spojenci plánují nasadit na 10 000 vojáků. Američtí vojáci už pracují na zajištění bezpečnosti dopravních tras a snaží se přesvědčit místní vůdce v okolí města, aby spolupracovali.

USA mezitím rovněž pohrozily nevlastnímu bratru afghánského prezidenta, který je předsedou provinční rady v Kandaháru. Uvedly, že bude-li Ahmad Valím Karzáí vyzbrojovat táliby, stane se sám armádním cílem.

Americké jednotky v současnosti pokračují v mohutné ofenzivě proti tálibům ve městě Mardžáh v sousední provincii Hílmand.

Podle stanice BBC mezitím do Afghánistánu přijíždějí americké posily, o nichž administrativa prezidenta Baracka Obamy rozhodla koncem loňského roku. Z avizovaných 30 000 vojáků jich do země dorazila pětina, zbytek by měl přicestovat v průběhu příštích měsíců.

Reklama

Související články

Obama neočekávaně přiletěl do Afghánistánu

Americký prezident Barack Obama v neděli přiletěl na neohlášenou návštěvu do Afghánistánu. Je tam poprvé. Očekává se, že bude jednat s prezidentem Hamídem...

Výběr článků

Načítám