Hlavní obsah

Korejská korveta leží na dně moře, příčina potopení zůstává neznámá

Soul

Pátrací týmy v neděli lokalizovaly záď jihokorejské válečné lodi, která se v pátek potopila ve Žlutém moři po výbuchu. Oznámila to v pondělí agentura AFP s odvoláním na jihokorejské vojenské zdroje. Většina ze 46 pohřešovaných členů posádky pravděpodobně zůstala uvězněna uvnitř plavidla.

Foto: Jo Yong-hak, Reuters

Jihokorejské záchranné a potápěčské týmy při hledání trosečníků z korvety.

Článek

Korveta Čchonan leží v hloubce 15 až 20 metrů zhruba 50 metrů od místa, kde se po explozi začala potápět. V pondělí se k ní zkusí potopit potápěči

Příčina potopení zatím není známa, ale podle Soulu není na vině KLDR, i když se původně spekulovalo, že korvetu zasáhlo severokorejské torpédo. [celá zpráva]

Jihokorejské velení nicméně vylučuje, že by za potopením korvety byla KLDR.  Vysoký představitel jihokorejských ozbrojených sil uvedl podle webu Epoch Times: "Je těžké to teď říkat najisto, ale šance, že je s tím spojena KLDR, je malá. Kdyby Severní Korea skutečně způsobila to, že se loď potopila, znamenalo by to, že máme velkou díru v obranném systému."

Přehledové radary v inkriminovanou dobu nezjistily v oblasti pohyb žádné severokorejské lodě. Jiná jihokorejská loď plující poblíž, sice střílela krátce před výbuchem směrem na sever, neboť měla podezření že tam je severokorejská loď. Její radar ale zřejmě zachytil hejno racků. Panuje proto podezření, že Čchonan mohla najet na minu. [celá zpráva]

Loď se potápěla dvacet minut

Korveta Čchonan dlouhá 88 metrů, s výtlakem 1200 tun a se 104 muži posádky, se potopila po výbuchu u zádi lodi. Exploze vyrvala otvor v trupu poblíž lodních šroubů, zastavila motory a přerušila dodávku elektřiny, takže se bezmocné plavidlo začalo naklánět.

Než se korveta potopila, trvalo dvacet minut, takže námořníci měli šanci se zachránit. Mnozí ale mohli být omráčeni nebo zabiti výbuchem. Zachránilo se jen 58 námořníků.

Loď se potopila poblíž sporných námořních hranic ve Žlutém moři, kde jihokorejské a severokorejské síly svedly za posledních deset let několik námořních soubojů, které si vyžádaly desítky obětí na životech. Naposledy proti sobě plavidla obou zemí střílela loni v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám