Hlavní obsah

Boží armáda odporu zmasakrovala 321 lidí

Novinky, pst

Bojovníci Boží armády odporu zmasakrovali přinejmenším 321 lidí v Demokratické republice Kongo (dříve Zair), jejich řádění v srdci Afriky dokládají nové důkazy zjištěné stanicí BBC. Dosud nezaznamenaný útok se přitom odehrál již v prosinci loňského roku.

Foto: T.J. Kirkpatrick, Reuters

Armáda božího odporu vede jednu z nejdelších afrických guerillových válek. Ilustrační foto

Článek

Podle organizace Human Rights Watch jde o jeden z nejhorších masakrů Boží armády odporu (LRA), která rekrutuje dětské vojáky a masakruje civilní obyvatelstvo. LRA pochází z Ugandy, kde chtěla nastolit teokracii, ale v současnosti působí již v několika zemích a podniká útoky a násilné verbování i v Súdánu, Kongu a Středoafrické republice.

Scénáře masakrů jsou vždy podobné

LRA přepadává obce, kde rabuje, a zároveň násilně rekrutuje mladíky do svých řad. Další pak odvleče, aby nesli kořist a během pochodu džunglí vesničany zabíjí. O nové velké akci informoval sedmnáctiletý Jean-Claude Singbatile, kterému pomohl utéci jeden ozbrojenec LRA pocházející ze stejné etnické skupiny.

Vojáci LRA 13. prosince překročili řeku Uele a v uniformách konžské armády napochodovali do vesnice Mabanga Ya Talo, kde právě probíhal trh. Začali rekvírovat zboží, a když se místní nechtěli potravin a dalších věcí vzdát dobrovolně, začala násilná akce. Vesničané byli přinuceni, aby posloužili jako mezci. Kdo odmítl, byl zabit, a pak začal pochod smrti. Kdokoli nebyl schopen nést dál náklad, zemřel rozsekán mačetami a sekerami.

Stejný scénář se pak odvíjel ve vesnicích na pochodu dlouhém 45 kilometrů. Počet obětí se vyšplhal na 321. Na 80 mladých vesničanů bylo navíc odvlečeno, z mladíků LRA dělá vojáky, z dívek sexuální otrokyně.

Boží armáda obnovuje svou sílu

Od roku 2002 má LRA podle humanitárních organizací na svědomí nejméně 1 500 lidí. Podobné nájezdy trvají v určité oblasti několik týdnů a vyžádají si několik set obětí.

LRA byla založena v roce 1987 a jejím vůdcem je Joseph Kony, který se prohlásil za hlas Boží. Jeho hlavním původním cílem bylo nastolení teokratického státu v Ugandě.

Ugandská armáda ve spolupráci s konžskou a ozbrojenci jihosúdánského hnutí odporu podnikla v roce 2008 rozsáhlou operaci na likvidaci LRA s logistickou podporou USA. Přes dílčí úspěchy však nakonec dosáhla v nepřehledném pohraničí jen rozptýlení bojovníků LRA. Poslední masakr pak podle pracovníků OSN dokazuje, že LRA obnovuje svou sílu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám