Hlavní obsah

Při Hodině Země se vypíná ve světě elektřina, zapojují se i Češi

Právo, Novinky, Alexandr Petrželka
Aktualizováno

Stovky známých budov a míst, od Eiffelovy věže v Paříži až po Zakázané město v Pekingu, se během sobotního večera postupně podle časových pásem na šedesát minut noří do tmy v rámci celosvětové akce Hodina Země. Ve světě se koná už počtvrté s cílem přispět ke snížení energetické spotřeby, upozornit na nutnost ochrany životního prostředí a bojovat proti změnám klimatu.

Článek

Hodinu Země organizuje Světový fond na ochranu divoké přírody (WWF), aby mobilizoval světovou veřejnost k přijetí zodpovědnosti za budoucnost planety.

Foto: Reuters

Žena z indonéské Jakarty se symbolickým zapálením svíčky připojuje k Hodině Země.

Letos akci Hodina Země podpoří podle údajů WWF na stránce earthhour.org k miliardě lidí ve 115 zemích. V ČR se do pátečního odpoledne k akci přihlásilo několik desítek měst a obcí, velkých firem a tisíce jednotlivců.

České obce vypnou nejčastěji veřejné osvětlení

Mnohé obce na hodinu vypnou veřejné osvětlení. Náměstí nebo kulturní památky ponoří do tmy například Nový Jičín, Ústí nad Labem, Telč, Česká Lípa, Dečín nebo Brno. Praha 11 vypne elektřinu v kulturním centru Zahrada. (Seznam míst, která v Česku vypnou elektřinu, najdete ZDE.)

Kromě toho, že na ostrovech Tuvalu zhasnou na hodinu všechna světla a elektrické spotřebiče, musí obyvatelé vypnout i vlastní generátory. Zastaven má být i automobilový provoz, aby se země na hodinu stala nulovým emitentem oxidu uhlíku – Tuvalu hodlá do roku 2020 být prvním zcela uhlíkově neutrálním státem. Země se zapsala do povědomí boje proti oteplování už loňským podmořským jednáním kabinetu a patřila k nejostřejším kritikům výsledků kodaňského klimatického summitu.

Sydney začalo

Globální akci zahájila v 10:30 SEČ Austrálie, následovaly četné asijské státy. Akce se postupně přelila do Asie. V Pekingu zhasl olympijský stadion přezdívaný Ptačí hnízdo i Zakázané město. Právě Čína s její prudce rostoucí ekonomikou si ovšem vysloužila titul největšího znečišťovatele planety.

V Japonsku se kromě budovy památníku míru v Hirošimě potemnění zúčastnily průmyslové firmy Sony, Sharp a Asahi. Stovka studentů tu místo toho zapálila svíčky a aplaudovala, když umělé osvětlení zhaslo. Na Tchaj-wanu zhasl 509 metrů vysoký mrakodrap Tchaj-pej 101, který je druhý nejvyšší na světě.

Jen v thajské metropoli Bangkok byla akce přerušena z bezpečnostních důvodů, neboť ve městě pokračují demonstrace desetitisíců lidí požadujících odstoupení premiéra.

Hodinu bez osvětlení jako vyjádření osobní zodpovědnosti za osud Země poprvé uspořádalo v roce 2007 dvoumiliónové australské Sydney, o rok později se akce zúčastnilo 50 miliónů lidí ve 35 zemích.

Loni již myšlence organizátorů, že přispět ke snížení hrozby negativních následků globálních klimatických změn a k zastavení devastace životního prostředí může každý, vyjádřilo podporu několik stovek miliónů lidí v 88 zemích.

Kde také bude tma
Opera, Sydney
Most Golden Gate, San Francisco
Fontana di Trevi, Řím
Braniborská brána, Berlín
Pomník obětem, Hirošima
Empire State Building, New York
Big Ben a parlament, Londýn
Šikmá věž, Pisa
Hrad Hohensalzburg, Salzburg
Eiffelova věž, Paříž
Červená pevnost, Dillí
Anděl nezávislosti, Ciudad de México
Viktoriiny vodopády, Zimbabwe
Burdž Chalífa, Dubaj
Stolová Hora, Kapské město

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám