Hlavní obsah

Japonec si odseděl 17 let za vraždu, kterou nespáchal

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Tošikazu Sugaja, který strávil více než 17 let ve vězení za vraždu čtyřleté dívky, byl v pátek v obnoveném procesu v Japonsku zproštěn viny. Ministryně spravedlnosti Keiko Čibová uvedla, že se musí změnit proces vyšetřování. Muž byl odsouzen, protože se přiznal pod nátlakem, uvedla BBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Třiašedesátiletý Sugaja byl propuštěn z vězení už loni, když testy prokázaly, že důkazní materiál nalezený na místě vraždy nemá jeho DNA

Soudce Masanobu Sató řekl, že Sugaja učinil falešné doznání poté, co byl podroben tvrdému policejnímu výslechu. Policisté mu rovněž nesdělili, že se může poradit s právníkem či že má právo nevypovídat.

"Mrzí mne, že jsme neposlouchali pravdivá vyjádření pana Sugaji a následkem toho jsme mu vzali 17 a půl roku svobody," prohlásil na adresu někdejšího řidiče školního autobusu.

Ten byl zatčen v prosinci 1991 a následně odsouzen k doživotnímu trestu v souvislosti s vraždou čtyřleté holčičky unesené na severu Tokia, jejíž tělo bylo den po únosu nalezeno v řece.

Tvrdé výslechové metody

Japonský právní systém se spoléhá na doznání, přičemž míra usvědčení pachatelů je 99 procent. Organizace pro lidská práva již dlouho kritizují japonský vyšetřovací systém, který umožňuje držet podezřelé a vyslýchat je až 23 dní bez přítomnosti právníka.

Amnesty International tvrdí, že výslechové metody mohou zahrnovat bití, zastrašování, odpírání spánku či celodenní výslechy.

Japonská ministryně spravedlnosti Keiko Čibová v souvislosti s případem prohlásila, že vláda zváží, zda by výslechy nemohly být nahrávány:"Je nutné systematicky a zákonně kontrolovat vyšetřování, přičemž se zvažuje zavedení videonahrávek vyšetřovacího procesu," řekla Čibová novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám