Hlavní obsah

KLDR pohrozila jaderným útokem

Novinky, rei
Soul

Severní Korea v pátek pohrozila svému jižnímu sousedovi a Spojeným státům jaderným útokem. Reagovala tak na zprávy o plánu USA a Jižní Koreje na destabilizaci totalitního režimu v Pchjongjangu.

Článek

„Ti, kdo chtějí svrhnout režim v KLDR, ať už hrají hlavní, nebo pasivní roli, se stanou obětí bezpříkladného jaderného úderu neporazitelné armády,“ citovala korejská agentura KCNA prohlášení armády. Její vedení reagovalo na zprávu jihokorejského tisku z minulého týdne, podle níž Soul ve spolupráci s USA připravil plány pro různé scénáře vývoje v KLDR.

Severní Korea hrozí útokem často. Diplomaté obou zmíněných zemí reagovali na varování opakovanou výzvou, aby se Pchjongjang vrátil k jednáním o svém jaderném programu, uvedla agentura AP.

Severní Korea podle expertů disponuje dostatkem kvalitního plutonia na nejméně šest atomových bomb. Loni podnikla svou druhou jadernou zkoušku, což vedlo k přísnějším sankcím ze strany OSN.

Odborníci z Jižní Koreje, USA a Číny se mají příští měsíc sejít v posledně jmenované zemi, aby posoudili stav vývoje severokorejského programu a dohodli se na krizových scénářích. V červnu bude následovat setkání v Soulu a v červenci v Honolulu.

Reklama

Související články

KLDR hrozí zvětšením jaderného potenciálu

Severní Korea v úterý oznámila, že vystupňuje svůj program jaderného zbrojení, protože americký prezident Barack Obama ignoruje výzvu KLDR k míru a ke snížení...

Výběr článků

Načítám