Hlavní obsah

Barták: Pákistán narozdíl od českých politiků rozumí posílení afghánské mise

Právo, Jiří Ovčáček (Islámábád)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Vicepremiér a ministr obrany Martin Barták při návštěvě Pákistánu ocenil aktivní přístup této země v boji s terorismem. Pákistán podle Bartáka chápe, že je třeba navýšit úsilí v Afghánistánu. Proto vláda Jana Fischera navrhuje posílit český armádní kontingent o padesát příslušníků, což se nelíbí ČSSD a KSČM.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

„Jednoznačně zazněla z úst všech oficiálních představitelů podpora mezinárodní operace ISAF v Afghánistánu a její naprosto nezpochybnitelný význam pro bezpečnost celého regionu i bezpečnost Pákistánu,“ řekl ve středu Barták českým novinářům po sérii jednání s  prezidentem Ásifem Alím Zardárím, premiérem Júsufem Rázou Gíláním a ministrem pro obranný průmysl Abdulem Qayyumem Jatoimem

Operaci v Afghánistánu považují pákistánští politici za klíčovou.  „Oni rozumí tomu, že právě teď, možná na rozdíl od některých našich politiků, je potřeba navýšit úsilí. Protože právě teď dochází k těm zlomovým okamžikům,“ uvedl Barák.

Pokud dojde ke zvýšení úsilí v Afghánistánu, podle Bartáka bude možné se ze země v horizontu čtyř, pěti let stáhnout. „Ale bez toho, že nyní vycvičíme žádaný počet afghánských bezpečnostních sil a umožníme jim akcelerovat rekonstrukci země, tak to prostě není možné. A operace může trvat o to déle. Proto i naše vláda přistoupila k návrhu o navýšení o byť symbolických, ale přitom užitečných 50 příslušníků našich ozbrojených sil,“ konstatoval Barták. Ale právě posílení naší mise v neklidné zemi nechtějí podpořit ČSSD a KSČM.

Český vicepremiér pákistánským politikům také poděkoval za aktivní přístup jejich země v boji s terorismem. „Pákistán je nesporně klíčová země v boji proti terorismu,“ míní Barták. V zemi, kterou už otřásla řada vražedných útoků, nyní probíhá rozsáhlá protiteroristická operace.

Barták jednal i o hospodářské spolupráci mezi ČR a Pákistánem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám