Hlavní obsah

Tálibán sestřelil vrtulník s vojáky NATO

Novinky,
Kábul

Transportní vrtulník NATO sestřelili na severu Afghánistánu radikálové z Tálibánu. Útok oznámil guvernér provincie Kunduz a potvrdila ho i aliance. Zasažený vrtulník provedl tvrdé nouzové přistání, takže nikdo z amerických a německých vojáků na palubě nebyl zraněn. Tálibán se k zásahu přihlásil později, uvedla agentura DPA.

Článek

O sestřelu informoval správce oblasti Dašti Arči šejk Sadi. Mluvčí mezinárodní sil ISAF útok potvrdil. NATO vyslalo do oblasti ihned další vrtulníky, které evakuovaly vojáky z poškozeného stroje. Německé velitelství potvrdilo, že na palubě stroje byli dva Němci, kteří vyvázli nezraněni stejně jako ostatní vojáci a piloti.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid oznámil, že vrtulník byl zasažen raketovým granátometem. Podle jeho verze však byli všichni vojáci na palubě stroje zabiti.

Podle mluvčího ISAF si USA vrtulník pronajaly kvůli dopravě vojáků do Kunduzu. Vzhledem k nedostatku vrtulníků na stranách koalice si síly ISAF najímají stroje od soukromých společností. Většinou jde o ruské vrtulníky řady Mi-8/ Mi-17.

Reklama

Výběr článků

Načítám