Hlavní obsah

Soukromá ochranka zastřelila útočícího somálského piráta

Nairobi
Aktualizováno

Soukromá stráž na nejmenované obchodní lodi u východního pobřeží Afriky v úterý zastřelila piráta útočícího na plavidlo. Uvedla to ve středu agentura AP s odvoláním na námořní síly EU v oblasti.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Článek

Jedná se o první usmrcení útočícího piráta soukromou ochrankou. Obchodní lodě v Adenském zálivu a Indickém oceánu si v poslední době najímají stráže stále častěji, i když v oblasti nehlídkuje jen flotila EU, ale i lodě USA, Ruska nebo Číny.

Útočníci podle agentury AP napadli loď MV Almezaan plující pod panamskou vlajkou. Na místo úterního střetu vyrazila španělská loď sil EU. Šest pirátů se po nezdařené akci pokusili na dvou člunech a mateřské lodi uniknout, námořní síly je ale našly a zadržely. Na jednom ze člunů objevily také tělo zastřeleného, který zemřel na poranění způsobené střelbou ze zbraně malé ráže.

Ve stejný den piráti v Indickém oceánu zajali dvě lodě - tureckou a bermudskou - a s nimi i 46 členů posádek. K oběma únosům došlo ve značné vzdálenosti od somálského pobřeží, což podle úřadů dokládá, že piráti nyní útočí dál na východ od Afriky, uvedla ČTK.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám