Hlavní obsah

Peking zasáhla druhá písečná bouře za tři dny

Novinky,
Peking

Sever Číny v pondělí zasáhla druhá písečná bouře během tří dnů. Opět byl zasažen i Peking, kde meteorologové vyhlásili čtvrtý nejhorší stupeň kvality ovzduší a doporučili lidem, aby nevycházeli ven.

Článek

„Písečná bouře z Mongolska dorazila do Pekingu v pondělí ráno a očekává se, že zeslábne v pondělí večer,“ uvedl Čang Ming-jing z Pekingské meteorologické stanice pro server China Daily. Peking se přitom ještě nevzpamatoval ze sobotní písečné bouře.

Bouře zatím postihla území, na kterém žije asi 250 miliónů lidí.

Obyvatelé Pekingu trpí znečištěním vzduchu

Obyvatel Pekingu Li Nan popsal serveru China Daily situaci slovy: „I když obloha není tak oranžová jako v sobotu, pach prachu je dnes silnější.“

Lidé nosí masky a brýle, aby se alespoň částečně ochránili před dusivým prachem. Meteorologové naměřili 1500 miligramů prachu v kubickém metru. Situace bude špatná ještě nejméně dva dny, i když se už další bouře nečeká.

Písek pochází z Gobi

Písečné bouře pochází převážně z oblasti pouště Gobi. Jedna z největších pouští na světě sahá od Mongolska až po severní Čínu. Teplé jarní počasí, které bouřím přeje, může prach z pouští a polopouští severu Číny zanést až do Jižní Koreje a Japonska, výjimečně i až do Spojených států, zmiňuje ČTK.

Písečné bouře jsou v Číně relativně časté, průměrně jich udeří asi dvě desítky ročně. Podle čínské akademie věd stoupl za posledních 50 let jejich počet šestinásobně, což je dáno odlesňováním, příliš intenzivní pastvou zvířat i růstem měst. Nejhorší bouře zasáhla Peking v roce 2006, na město tehdy dopadlo asi 300 000 tun písku.

Na boj s rozšiřováním pouští, které tvoří jednu třetinu území státu, již čínská vláda vynaložila milióny dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám