Hlavní obsah

Afghánský prezident Karzáí jedná se spojencem Tálibánu

– Kábul • Aktualizováno
Novinky,

Zástupci významné afghánské povstalecké skupiny Hezbe islámí (Islámská strana) se v pondělí sešli s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím, aby jednali o příměří. Hezbe islámí působí na východě a severu země samostatně, i když má blízko k Tálibánu. S jeho bojovníky se však v nedávné době střetla. Dohoda s Hezbe islámí by posílila Karzáího vládu.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

"Mohu potvrdit, že delegace Hezbe islámí je v Kábulu... a sešla se s prezidentem," sdělil Karzáího mluvčí Vahíd Umar televizi Al-Džazíra. Dodal, že delegaci vede Kvutbuddín Helál, bývalý ministr a zástupce velitele Hezbe islámí Gulbuddína Hekmatjára.

Začátkem měsíce část bojovníků Hezbe islámí dala najevo, že podpoří vládu. Karzáí jmenoval jednoho z bývalých členů do nedávno sestavené vlády. Jednotky Islámské strany se nedávno na severu země střetly s postupujícími bojovníky Tálibánu, kteří se pokusili ovládnout některé vesnice spadající pod kontrolu Hezbe islámí, zmiňuje ČTK.

Hekmatjárův plán 

Delegace s sebou přivezla patnáctibodový plán, který zahrnuje jako hlavní požadavek stažení všech zahraničních sil, řekl Harún Zarghun, mluvčí šéfa skupiny někdejšího protisovětského bojovníka i premiéra Gulbuddína Hekmatjára, který se skrývá. Stahování by mělo začít letos v červenci a trvat pouze půl roku, dodal mluvčí podle ČTK.

Současná vláda a parlament by měly zůstat ve funkci do doby, než po šesti měsících vznikne přechodné vedení. Prezidentské a parlamentní volby by se uskutečnily v březnu 2011, upřesnil mluvčí. Zarghun nicméně upozornil, že o podrobnostech plánu lze diskutovat.

Islámská strana operuje převážně na východě Afghánistánu a provádí samostatné akce nezávisle na oddílech extremistického hnutí Tálibán. Má stejné cíle, ale nikdy s ním přímo nespolupracovala.

Snaha rozdělit vzbouřence

Dohoda s Hekmatjárem by mohla výrazně posílit Karzáího vládu a oslabit táliby, protože Hekmatjár je také Paštun a Tálibán se kromě víry opírá také o paštunský nacionalismus.

Karzáí už tento rok s hnutím jednal. Vedení Hezbe islámí dalo najevo ochotu přistoupit na příměří, ovšem požadovalo více, než Karzáí nabízel. Mluvčí Hekmatjárovy Islámské strany Valihulláh letos uvedl, že je připraven k dialogu s afghánskou vládou i dalšími účastníky války. [celá zpráva]

Odpověděl tak na nabídku Hámida Karzáího, že bojovníkům, kteří složí zbraně a podpoří ústřední vládu, budou vyplaceny peníze a poskytnuta další pomoc, aby se začlenili do občanského života. [celá zpráva]

Hekmatjár však chtěl za podporu vládě více - především rychlý odchod všech zahraničních vojsk a vypsání nových voleb, jichž se budou moci účastnit i tálibové.

Hekmatjár byl v 80. letech vůdcem mudžáhidů bojujících proti sovětským okupantům. V letech 1993-1994 a 1996-1997 byl předsedou vlády, z Kábulu ho však již v roce 1996 vyhnali jeho někdejší spojenci z hnutí Tálibán, kterému po vzniku poskytl podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám