Hlavní obsah

Austrálie soudí lékaře, který zabíjel pacienty

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

V australském Brisbane začal v pondělí soud s americkým lékařem indického původu Jayantem Patelem, který je souzen za smrt tří pacientů a jedno těžké ublížení na zdraví Původně byl spojován se smrtí 87 lidí, ale to se neprokázalo. Patel působil v bundabergské nemocnici v Queenslandu v letech 2003 až 2005. Neuvedl, že byl dříve v USA pokárán za nedbalost při výkonu své práce.

Článek

Patel před soudem popřel svou vinu. Souzen byl mimo jiné proto, že jednomu z pacientů bez důvodu odebral kus střeva a u staršího muže nedokázal zastavit vnitřní krvácení, takže později zemřel.

Patel využíval zastaralé a neúčinné operační postupy, které byly v USA už zakázány. Ve Spojených státech byl pokárán za nedbalý výkon svého povolání ve státech New York a Oregon, což ale při nástupu do práce v Austrálii neuvedl. Schopnosti a znalosti Patela přitom byly zpochybněny už před čtvrtstoletím.

Když vyšel případ v Austrálii najevo a spekulovalo se, že Patel může mít na svědomí až 87 lidských životů, byl označován za monstrum a přezdíván doktor smrt. V zemi se zvedla vlna odporu vůči zahraničním lékařům, zejména indickým.

Další šetření ale prokázalo, že mohl zabít nanejvýš osm lidí a pěti život zachránil. Souzen je pro tři vraždy a jedno vážné ublížení na zdraví. Hrozí mu doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám