Hlavní obsah

Poslanci míří do Afriky, cestu za 1,1 miliónu ale považují za "oběť"

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Šest lidí, pět dní, vládní speciál, náklady 1,1 miliónu korun, cílová země Mali – a záměr přispět k prodeji českých bitevníků L159. To je v kostce cesta do západní Afriky, kam v pondělí míří poslanci ODS a ČSSD ze sněmovního výboru pro obranu.

Článek

Zní to už jako obehraná písnička. Politici se dušují, že o žádný výlet nejde. Naopak vzhledem k charakteru země, která patří ve světě mezi osmnáctku nejchudších, jde prý spíš o oběť. I takové oběti ale podle poslanců je nutné podstupovat v rámci ekonomických zájmů státu.

„Chceme se pokusit přispět k prodeji našich letadel,“ shodují se předseda a místopředseda výboru Jan Vidím (ODS) a Miroslav Svoboda (ČSSD).

Připouštějí nicméně, že vzhledem k finančním možnostem Mali obchod uzavřen patrně nebude, byť o něj ještě loni tamní politici projevili zájem.

A že by mohla být druhá letošní nejdražší poslanecká cesta krátce před volbami považovaná za výlet? „Řekl bych, že spíš máme všichni strach, abychom si nepřivezli nějaké potíže, takže to nepovažuji za výlet ale naopak za určitou oběť,“ řekl Právu Svoboda.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Mali Bamako

Nikdo ze Sněmovny neletí

Program své cesty poslanci ještě dva dny před odletem nevěděli. Pouze říkají, že se mají setkat s ministry zahraničí, obrany, s šéfy parlamentu, zpravodajských služeb, s velitelem letectva a kolegy ze stejného parlamentního výboru. Alespoň o to česká strana požádala.

Ačkoli ve Sněmovně platí pravidlo, podle kterého delegaci výboru při cestách do zámoří doprovází někdo z místopředsedů komory nebo její šéf, tentokrát se nikdo z vedení Sněmovny cesty neúčastní.

„Nikdo opravdu nejede,“ řekl Právu předseda komory Miloslav Vlček (ČSSD). O důvodech prý neví, prostě to tak schválil sněmovní organizační výbor. Ten také cestu šestici poslanců posvětil s tím, že Sněmovna uhradí dopravu, ubytování, stravné, tlumočení, pojištění i místní dopravu. Podle sněmovních pravidel by přitom měli vždy vycestovat jen čtyři členové výboru.

Mělo se cestovat ještě do Namibie

V původním plánu zahraničních cest na letošní rok měla být cesta pěti až šestidenní, neboť vedle Mali měli poslanci navštívit také Namibii. Z té nakonec sešlo, nicméně poslanci pobudou na Mali pět dnů. Organizační výbor, kde sedí zástupci všech parlamentních stran, kvůli tomu cestu dokonce schvaloval dvakrát, původně na čtyři, podruhé na pět dnů.

„Cesta do Namibie se nestihla připravit,“ řekl Právu Vidím.

Přesto, že ekonomická spolupráce Česka s touto africkou zemí je velmi omezená, loni podepsal místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták v Praze s tamními představiteli memorandum o porozumění a spolupráci, která by měla podle zástupců resortu obrany otevřít dveře společným projektům.

Barták je přesvědčen, že by jím mohl být třeba výcvik českých speciálních sil v Mali, při kterém by elitní čeští bojovníci získali zkušenosti s nasazením ve zvláštních klimatických a terénních podmínkách v severozápadní Africe.

Reklama

Výběr článků

Načítám