Hlavní obsah

Somálští piráti dostali u soudu šest let vězení

Mogadišo

Soud v somálském autonomním regionu Puntland v sobotu poslal na šest let do vězení 22 pirátů, které zadržela francouzská flotila a minulý týden je předala úřadům regionu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na oficiální zdroje.

Článek

"Po vyslechnutí obvinění a svědectví proti 22 podezřelým je soud všechny poslal na šest let do vězení," řekl AFP soudce z města Bossaso na severu země.

Francouzská fregata Nivose piráty našla a zadržela na začátku března asi 140 kilometrů od somálského hlavního města Mogadiša.

Fregata působí ve vodách Adenského zálivu jako součást protipirátské mise EU, která nese název Atalanta a do jejíhož působení se zapojila i Česká republika. Podle agentury AP mise zostřila postup proti pirátům. [celá zpráva]

Somálské vody jsou jedny z nejnebezpečnějších na světě a země de facto bez vlády 19 let.

Velitel islamistů zastřelen

Stanice BBC v sobotu informovala, že v přístavním městě Kismayo byl zastřelen šajch Daúd Alí Hasan, jeden z velitelů radikální organizace Šabáb podezřelé z napojení na al-Káidu. Neznámý útočník ho zblízka několikrát zasáhl, když opouštěl místní mešitu. Hasan řídil akce Šabábu u keňské hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám