Hlavní obsah

Výstřel ze zaseknutého kulometu poškodil český vrtulník v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Samovolný výstřel při výměně zaseknutého kulometu u českého vrtulníku v Afghánistánu poškodil podlahu stroje. Nikdo z vojáků nebyl zraněn, potvrdila Novinkám mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Článek

Událost se stala ve čtvrtek ráno afghánského času během operačního letu stroje Mi-171Š. Při testu zbraně došlo ke vzpříčení náboje v hlavni. Vzhledem k tomu, že zbraň kvůli tomu nešlo zabezpečit, byla vyměněna.

Po příletu helikoptéry na základnu Šarana v provincii Paktíka na jihovýchodě země došlo při vykládání k samovolnému výstřelu. Projektil prostřelil podlahu.

Vrtulník je schopen dalšího provozu.

České vrtulníky létají ze základny u města Šarana od počátku února. Jde o první nasazení českých helikoptér v Afghánistánu. Poprvé v historii mají také české stroje na palubě střelce vyzbrojené kulomety.
Tři stroje Mi-171Š byly před odletem na misi modernizovány. Osádky prošly výcvikem, jehož součástí bylo i létání v izraelské poušti nebo v horském prostředí Pyrenejí.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám