Hlavní obsah

Američany obvinili v Pákistánu z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pět mladých Američanů bylo ve středu obviněno před pákistánským soudem ve městě Sargodha z přípravy teroristických útoků v zemi a z vedení války proti Pákistánu a jeho spojencům. Studenti ve věku 18 až 25 let byli zadrženi loni v prosinci kvůli podezření, že se snaží spojit se sítí al-Káida. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až doživotní trest.

Článek

Dva z pětice jsou pákistánského původu, další pocházejí z Etiopie, Eritreje a z Egypta. Všichni mají americké občanství.

Podle prokuratury se muži, údajně napojení na al-Káidu, kontaktovali přes internet s Tálibánem a nabídli mu, že se zapojí do islámské svaté války proti USA. Údajně měli plánovat teroristické útoky v Pákistánu i Afghánistánu. Obvinění to už v lednu popřeli, sdělili, že chtěli jen poskytnout finanční a zdravotní pomoc muslimským souvěrcům v Afghánistánu a že jejich cesta měla ryze charitativní účel. [celá zpráva]

Pětice také tvrdila, že byla v pákistánském vazebním vězení mučena elektrickým proudem, pákistánské úřady to ale popírají. [celá zpráva]

Pákistán odmítl vydat muže ke stíhání do USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám