Hlavní obsah

Thajští demonstranti zaútočili krví na dům premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Stoupenci bývalého thajského premiéra Tchaksina Šinavatry v úterý pokračovali v protivládních protestech. Demonstranti v tradičních červených košilích zaútočili igelitovými sáčky naplněnými vlastní krví na rezidenci premiéra Apchisita Vedžadžívy.

Článek

Ve snaze zdramatizovat svůj protest dostala malá skupina demonstrantů povolení proniknout ke zdí obehnanému komplexu rezidence v luxusní bangkocké čtvrti a spustila kanonádu sáčků, které potřísnily červenou krví zdi, střechu i chodníky.

Akce v oblasti Sukchumvit Road, kde bydlí mnoho bohatých Thajců i přistěhovalců, následovala po obdobné "krvavé oběti", která se odehrála v úterý před úřadem premiéra a před sídlem jeho Demokratické strany. Házení krví přilákalo pozornost k protestu "červených", ale nijak je nepřiblížilo k uskutečnění jejich hlavního cíle - rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb.

Demonstrace organizuje hnutí s názvem Sjednocená fronta za demokracii, proti diktatuře, jehož členové nosí červené košile. "Červení" se rozhodli demonstrovat dva týdny po verdiktu nejvyššího soudu, podle něhož byl expremiér uznán vinným ze zneužití pravomoci a ze střetu zájmů v době, kdy vykonával premiérský úřad (2001 - 2006). Byla mu zabavena více než polovina jeho jmění, tedy 1,4 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám