Hlavní obsah

Se smogem v Dillí mají zatočit sedmitunové čističky vzduchu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Úřady v Dillí se rozhodly řešit nechvalně proslulou smogovou clonu nad městem. Představily první gigantické čisticí zařízení, které má každou hodinu vyčistit 10 000 krychlových metrů znečištěného vzduchu, uvedl britský list The Times.

Článek

Sedmitunové zařízení Systemlife Citta stálo okolo 25 miliónů rupií (přes 10 miliónů korun) a bylo nainstalováno na jedné z nejrušnějších křižovatek metropole. V případě úspěchu plánuje město nakoupit další čističky. Rozhodnout o tom chce po třech měsících zkušebního provozu.

Dillí je podle Světové banky druhým nejznečištěnějším městem na světě co do počtu prachových částic ve vzduchu. Hůře na tom je pouze Káhira. Třetí pozici zaujímá další indické město - Kalkata.

Znečištěný vzduch způsobuje každoročně ve světě úmrtí zhruba dvěma miliónům lidí, uvádí Světová zdravotnická organizace. Očekává se, že v ulicích indických měst bude do roku 2030 jezdit sedmkrát více aut než dnes, tedy asi 380 miliónů. Odborníci předpovídají, že v zemi za stejnou dobu dojde k asi čtyřnásobnému navýšení emisí skleníkových plynů na 6,5 miliardy tun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám