Hlavní obsah

Na letišti v Bagrámu zabila raketa vojáka NATO

Novinky, DPA,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Raketa zasáhla v pondělí největší koaliční základnu Bagrám u Kábulu, kde zabila jednoho vojáka. Týž den afghánské bezpečnostní síly zabily pět sebevražedných atentátníků, kteří chtěli zaútočit na úřední budovy v provincii Paktika. Při útocích po celém Afghánistánu přišlo o život dvacet lidí.

Článek

„Tři z útočníků, kteří na sobě měli vesty s výbušninami, zabili palbou z ručních zbraní, další dva teroristé uprchli a vešli do nedalekého obchodu a byli zabiti po krátkém odporu," uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitra k akci v okrsku Barmal u pákistánských hranic. Podle něho byl v přestřelce jeden policista zraněn a byly zabaveny dvě pušky vzbouřenců.

V Paktice působí radikální hnutí Hakkaní, které spolupracuje s Tálibánem.

Vzbouřenci v Afghánistánu stále více využívají taktiky sebevražedných útoků, v sobotu zabili v provincii Kandahár 13 policistů a 22 civilistů, dalších 57 osob bylo zraněno.

Raketa zasáhla americkou základnu

Vzbouřenci také vypálili raketu na největší koaliční základnu v Afghánistánu, ležící v Bagrámu severně od Kábulu. Mluvčí NATO uvedl, že raketa zabila jednoho vojáka. Jeho národnost nesdělil. Na letišti slouží na 20 000 koaličních vojáků.

K útoku se přihlásil Tálibán, jehož mluvčí sdělil, že vypáleny byly rakety dvě.

Další tři životy má na svědomí nálož nastražená na jihu Afghánistánu v provincii Ghazní. Vybuchla pod mikrobusem. Exploze také zranila dvě cestující ženy.

Dalších devět lidí zahynulo stejným způsobem na dvou místech v jižním Afghánistánu, napsala agentura AFP.

V provincii Kandahár, kde má Tálibán své bašty, přišlo ve dvou automobilech o život šest lidí - podle místních úřadů je zabila exploze výbušniny, kterou v jednom z vozů převáželi. Mrtví měli u sebe pákistánské doklady, uvedla ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám