Hlavní obsah

Děti z okolí čínské továrny dostaly otravu olovem

Peking

V okolí továrny na olověné ingoty na jihozápadě Číny byla zjištěna otrava olovem u 94 lidí. Mezi postiženými je 88 dětí, které se tak zařadily k tisícům nezletilých, u nichž byla otrava tímto kovem zaznamenána v průběhu uplynulého roku. Úřady nařídily továrnu uzavřít.

Foto: Reuters

Článek

Zdravotní testy podstoupilo asi 1600 obyvatel čtyř vesnic, které leží v okruhu jednoho kilometru od továrny Čung-i Alloy Co. v okrese Lung-čchang v provincii S'-čchuan, sdělila agentura Nová Čína.

U 94 lidí byla registrována vysoká hladina olova v krvi, 745 osob ještě na výsledky čeká. Sedm dětí bylo hospitalizováno v provinční metropoli Čcheng-tu, další jsou pod pravidelným lékařským dohledem doma.

Otrava olovem

Otrava olovem může poškodit nervový a reprodukční systém, vyvolat vysoký krevní tlak, chudokrevnost, ztrátu paměti a v krajních případech oběti upadají do kómatu a následně umírají.

Testy inicioval případ jednoho z místních obyvatel, u něhož byla vysoká hladina olova v těle odhalena při běžné zdravotní prohlídce. Záležitost byla následně nahlášena na okresní úřad pro ochranu přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám