Hlavní obsah

Kim má v evropských bankách čtyři miliardy dolarů pro případ nouze

Novinky, rei
Soul

Severokorejský vůdce Kim Čong-il má v evropských bankách nouzový fond pro případ, že by musel opustit zemi. V pondělí o tom informoval britský deník The Daily Telegraph s odkazem na jihokorejské zpravodajské služby. Vůdce má podle nich na tajných účtech čtyři miliardy dolarů (zhruba 75 miliard korun).

Článek

Podle zdrojů leželo do nedávna nejvíce peněz v bankách ve Švýcarsku, ovšem poté, co tamní úřady podmínky s cílem zakročit proti praní špinavých peněz omezily, Kimovi lidé je převedli do Lucemburska. Převody byly uskutečněny v hotovosti, aby nezůstalo příliš mnoho záznamů. Zdroje upozornily, že mezitím mohly být částky převedeny do dalších zemí.

Podle Telegraphu pocházejí peníze z prodeje jaderných technologií, obchodu s narkotiky a podvodů s cizími měnami a pojištěním. „Domnívám se, že je to nejrozsáhlejší praní špinavých peněz v dějinách organizovaného zločinu, přičemž ale se nevěnuje dost pozornosti, kde peníze končí,“ řekl listu Ken Kato, ředitel organizace Human Rights in Asia s poukazem na to, že devět miliónů Severokorejců trpí nedostatkem potravin.

V Lucembursku měli peníze Husajn a Kaddáfí

Mluvčí lucemburské vlády řekl, že úřady prověřují, zda peníze nepatří diktátorovi. Doplnil ale, že to není tak snadné, protože na nich není jenom tak napsáno, že jsou ze Severní Koreje. „Snaží se zničit co nejvíce stop,“ poznamenal.

Podle autora knihy o praní špinavých peněz Petera Lilleyho existují důkazy, že banky se sídlem v Lucembursku používal i bývalý irácký diktátor Saddám Husajn či jeho libyjský protějšek Muammar Kaddáfí.

Severokorejský vůdce Kim Čong-il podle The Daily Telegraph nechal vystavět pod horou Pektusan u hranice s Čínou tajný vojenský komplex, z něhož mají být řízeny protiakce v případě invaze cizích vojsk nebo občanských nepokojů. V případě, že by musel vlast opustit, azyl by mu poskytla Čína. V Pekingu by byl vrtulníkem za pár hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám