Hlavní obsah

Kmeny v Afghánistánu Američanům nepomohou, věnují se vlastním válkám

Novinky, Alex Švamberk
Kábul

Americký plán zapojit do boje proti Tálibánu afghánské kmeny selhává. Místo toho, aby se pustili do vzbouřenců, dál pokračují ve věčných po generace se táhnoucích šarvátkách o jednotlivá údolí. Tento týden se ukázalo, že mezi sebou bojují i jednotlivé větve téhož kmenu. Uvádí to list New York Times.

Foto: Mustafa Andalib , Reuters

Afghánští policisté likvidovali stany.

Článek

Podle bývalého šéfa pákistánské služby je jediným řešení, jak uspět v Afghánistánu, jednat s hlavou Tálibánu mullou Umarem, uvádí CNN.

Spojené státy se pokusily v Afghánistánu uplatnit úspěšnou taktiku z Iráku. Tam si získaly v sunnitských oblastech kmeny, poskytly jim prostředky a zbraně pro zřízení milic a kmeny se obrátily proti sunnitským radikálům napojeným na al-Káidu.

Američané se před šesti týdny domluvili s afghánským kmenem Šinvari v provincii Nangarhar na jihovýchodě Afghánistánu. Kmenu za pomoc v boji slíbili peníze na pracovní programy pro mladé členy a malé rozvojové projekty.

Tento týden se však ukázalo, jak atomizovaná je afghánská společnost. Letitý spor o jedno území mezi větví Mohmand a Ališer si vyžádal třináct mrtvých.

Větev Mohmand postavila stany ve sporné oblasti o ploše 90 čtverečných kilometrů ležící asi dvacet kilometrů od Džalalabádu. Ališerové žádali o jejich odstranění, a když se ho nedočkali, požádali o pomoc policii.

Čeká se krevní msta

Policisté přijeli, stany zbořili a Ališerové je začali pálit. Příslušníci větve Mohmand na to odpověděli palbou z granátometů, minometů, kulometů a samopalů. Podnikli i odvetnou akci, při níž zabili 13 lidí. Problém by mělo řešit shromáždění starších - šúra, starší kmene Mohmand Hadždži Gul Nazar ale řekl: "Nemyslím si, že by šúra něco vyřešila. Ališerové ztratili své lidi, mají mnoho zraněných a přišli o mnoho stanů, které jim naši lidi spálili. Spálili i motocykly a automobily. Musí se nám pomstít."

Takováto situace nahrává právě Tálibánu a oslabuje Američany, kteří by chtěli, aby se v konfliktu stále více angažovali sami Afghánci, podobě jako tomu je v Iráku. Doufají, že kmeny by mohly pomoci ústřední vládě i afghánským policistům a vojákům při kontrole rozlehlé a nepřístupné hornaté země. Jak se však ukazuje, krevní msta hraj prim a plán selhává.

Vsaďte na hlavu Tálibánu, radí šéf pákistánské tajné služby

Afghánistán rozvrácený boji se v devadesátých podařilo sjednotit Tálibánu na základě víry. Ta spojuje všechny Afghánce. Bývalý šéf pákistánské tajné služby ISI, generál ve výslužbě Hamid Gul, v osmdesátých letech spolupracoval se CIA při vyzbrojování afghánských mudžahedínů bojujících proti Sovětům. Ten doporučuje jednat s Tálibánem, potažmo s jeho hlavou mullou Umarem.

"Nejlepší by bylo mluvit s mullou Umarem, s nikým jiným. Dejte mu podmínky, o nichž bych já mohl říci, že jsou legitimní. Myslím, si, že je akceptují. Znám jejich psychologii," řekl Gul s tím, že by bylo nejlepší jednání z očí do očí.

Podle něj je Umar klíčový, protože tu nikdo jiný s jeho postavením není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám