Hlavní obsah

Poprvé v Latinské Americe se vzaly dvě lesbičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Dvě lesbičky vstoupily ve čtvrtek do manželského svazku v Mexiku. Jejich svazek je tak první svého druhu v Mexiku a v Latinské Americe vůbec, uvedla agentura AFP.

Foto: Eliana Aponte, Reuters

Judith Vázquezová (vlevo) a Lol Kin Castaňedová před svatebním obřadem

Článek

Mexičanky při uzavírání homosexuálního svazku posvěceného úřady v této zeměpisné oblasti předběhly dva mužské páry v Argentině, které se vzaly od prosince loňského roku. Bylo to ale na základě zvláštního soudního rozhodnutí, zatímco v mexické metropoli to umožňuje místní zákon odsouhlasený 21. prosince.

Lol Kin Castaňedovou a Judith Vázquezovou v bílých svatebních šatech snímala při této příležitosti televize. Starosta města Marcelo Ebrard takto oddal ve stejný den pět dvojic stejného pohlaví, jak žen, tak mužů, a to navzdory ostrému odporu v zemi stále velmi vlivné římskokatolické církve a také kampani konzervativní Strany národní akce prezidenta Felipeho Calderóna.

Od prosince platí v zákoně hlavního města Mexika, který je jedním z rovnoprávných 31 států mexické federace, že sňatek smí uzavřít dvě osoby, zatímco dříve bylo uvedeno, že "muž a žena".

Novelu několikrát právně napadly federální úřady i instituce několika jiných mexických států, ale Nejvyšší soud je vždy zamítl.

Pro Latinskou Ameriku jde vzhledem k její silné katolické tradici o převratnou událost.

Registrované partnerství je v oblasti již rozšířenější. Může se uzavřít ještě v Uruguayi, Kolumbii, argentinském Buenos Aires a v mexickém státě Coahuila.

Ve světě všeobecně jsou manželské svazky mezi homosexuály povoleny pouze v sedmi zemích a některých částech Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám