Hlavní obsah

Afghánští policejní rekruti mají potíže s drogami

– Kábul
Novinky, rei

Afghánská policie se potýká s problémem drog ve vlastních řadách. Podle zprávy pro americký Kongres je testy odhalily v těle čtyř z každých deseti policejních rekrutů, uvedla stanice BBC.

Foto: Carl de Souza/Pool , Reuters

Afghánští policejní rekruti v britském výcvikovém středisku

Článek

Nelegální obchod s drogami podle zprávy podkopává prakticky veškeré snahy o zajištění bezpečnosti v zemi. V Afghánistánu se pěstuje 90 procent veškeré světové produkce opia a obchod s drogami je důležitým zdrojem příjmů místních povstalců.

Ze zprávy amerického Všeobecného úřadu pro kontrolu rozpočtu (GAO) vyplývá, že v různých regionálních výcvikových střediscích bylo testováno pozitivně na drogy 12 až 41 procent policejních rekrutů.

Úřad upozorňuje, že míra užívání drog je pravděpodobně ještě vyšší, protože vliv opiátů na organismus je relativně krátkodobý. „Spousta rekrutů, už nichž byly výsledky testů negativní, později během výcviku vykazovala známky útlumu,“ upozornila studie.

Na problém užívání drog v řadách afghánské policie upozornila BBC už minulý rok. S odkazem na nejmenovaného britského představitele tehdy uvedla, že v jižní provincii Hílmand drogy užívá 60 procent policistů. Podle pozorovatelů je v ostatních regionech míra užívání ještě vyšší než na jihu, protože jsou tam drogy dostupnější.

Zpráva GAO hovoří také o nedostatcích ve výcviku policistů, kteří mají bojovat s narkotiky. Výsledkem toho jsou špatné vyšetřovací postupy. Situaci komplikuje skutečnost, že mnozí policisté neumějí číst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám