Hlavní obsah

Polovina humanitární pomoci Somálsku byla zpronevěřena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Takřka polovina potravinové pomoci OSN v Somálsku se nedostala k hladovějícím a byla zpronevěřena nebo ukradena. Buď ji rozkradli zkorumpovaní místní zaměstnanci OSN, nebo se jí část dostala do rukou muslimských radikálů. Vyplývá to z dosud nezveřejněné zprávy Rady bezpečnosti OSN, o níž v úterý informoval list The New York Times.

Foto: Feisal Omar , Reuters

Polovina Somálců potřebuje potravinovou pomoc.

Článek

Diplomat OSN pod podmínkou anonymity tiskové agentuře AP potvrdil, že významné množství potravin se dostalo do rukou různých pochybných skupin, které ji prodávaly. Důvodem je podle něj nevhodný způsob distribuce. Přepravu a rozdělování v Somálsku zajišťují kvůli katastrofální bezpečnostní situaci v zemi somálští partneři. Protože jsou v zemi na denním pořádku únosy a vraždy, představitelé OSN nemohou na rozdělování pomoci dohlížet.

Takřka 30 procent pomoci podle odhadu kontrolní komise zpronevěřili místní partneři Světového programu pro výživu (WFP), který pomoc poskytuje, a zaměstnanci kanceláře OSN. Deset procent si ji nechají dopravci a pět až deset procent získají různé ozbrojené skupiny.

"Zpronevěry, za kterými stojí dohody dopravců a místních partnerů Světového programu pro výživu, jsou tradiční formou podvodu. Přepravce a partnerské organizace WPF často vlastní stejní lidé," uvádí podle AFP zpráva.

Auta s pomocí na cestě zastavují u blokád silnic. Za projetí se musí platit, většinou se odevzdá část pomoci do rukou milicí, vzbouřenců nebo banditů.

Škody jdou do stamiliónů dolarů

WFP v zemi působí 20 let, v roce 2009 pracoval s rozpočtem 485 miliónů dolarů.  Pomoc potřebuje polovina populace, asi 3,7 miliónu Somálců.

Podle vlastního šetření Světového programu pro výživu, který pomoc poskytuje, je jí rozprodáno dvě až deset procent.

Vina je však podle kontrolní komise i na WPF. Svěřil plnění 80 procent dopravních smluv za 200 miliónů dolarů třem somálským obchodníkům, kteří jsou podezřelí z vazby na ozbrojence a kteří prý celý řetězec ovládají se svými rodinami a společníky již 12 let.

Chaos a slabá vláda napomáhají korupci

Deník The New York Times uvedl, že zpráva doporučuje generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, aby zahájil nezávislé vyšetřování činnosti WFP v Somálsku. Informuje také o údajné spolupráci některých somálských činitelů se somálskými piráty a o členech vlády, kteří prý dali do dražby diplomatická víza. Somálský ministr financí vše popřel. Vláda ale ovládá jen malou část země.

Na jih se navíc musela v lednu pomoc přestat dodávat, protože to odmítá radikální muslimská organizace Šabáb, která je napojena na Al-Káidu a ovládá jih země i část hlavního města. Podle ní potravinová pomoc demotivuje místní rolníky a ti pak nepracují. [celá zpráva] Šabáb navíc tvrdí, že potraviny nejsou vhodné k jídlu a že WPF tajně podporuje odpůrce islámu.

Obvinění se objevilo jen krátce poté, co BBC zjistila, že ohromné množství pomoci pro hladovější Etiopii se v polovině osmdesátých let dostalo do rukou vzbouřenců, kteří si za ni nakoupili zbraně a munici. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám