Hlavní obsah

Krejčíř vypovídal před soudem v JAR o zmizení svého otce

– Johannesburg • Aktualizováno
Právo, Jakub Troníček

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) napotřetí vyslechli v Jihoafrické republice uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Vypovídal jako svědek v případu únosu svého otce Lamberta z roku 2002, ze kterého je podezřelý příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka.

Článek

Právu to potvrdil mluvčí protimafiánského útvaru Pavel Hanták s tím, že výslech proběhl ve středu v dopoledních hodinách. „Byli mu přítomni dva naši detektivové,“ řekl k tomu Hanták a zároveň doplnil, že čeští policisté na místě působili pouze jako pozorovatelé, otázky kladli zástupci jihoafrických úřadů.

Sám Krejčíř pro server Týden.cz uvedl, že vypovídal zhruba dvě hodiny „Jednak jsem popsal, jak to ve skutečnosti bylo se smrtí mého otce, že byl rozpušten v kyselině, a kdo všechno měl na ní zájem,“ řekl Krejčíř serveru s tím, že zároveň byl dotazován v obecné rovině na aktivity zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka.

Krejčíř zmínil Starku i Grosse

V souvislosti se zmizením a smrtí svého otce Krejčíř podle svých slov zmínil během výslechu právě Starku, zároveň ale mezi podezřelé zahrnul kvůli údajným směnkám i neznámé „vládní síly“, a to kvůli údajným směnkám ve prospěch bývalého sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse.

Krejčíř totiž v JAR usiluje o udělení politického azylu a Právo už loni informovalo, že právě kvůli tomu u tamního soudu vypověděl, že se o angažmá českých vládních sil v únosu svého otce dozvěděl od důvěryhodného zdroje na základě vlastního šetření.

Detektivové jeli za Krejčířem do Jihoafrické republiky už potřetí, poprvé se měl klíčový výslech konat loni na jaře, ale podnikatel k němu vůbec nepřišel a omluvil se pro nemoc, v létě byla zase takzvaná právní pomoc na poslední chvíli zrušena kvůli administrativním chybám jihoafrických úřadů.

Kromě samotného Krejčíře chtějí policisté z ÚOOZ vyslechnout také jeho ženu Kateřinu, podle informací Práva už o takovou možnost požádali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám