Hlavní obsah

Americké jaderné nosiče mohly na japonské území, přiznalo Tokio

Tokio

Japonská vládní komise v úterý potvrdila existenci tajných dohod mezi Tokiem a Washingtonem z období studené války. Do japonských přístavů podle nich mohly vplouvat americké lodě s jadernými zbraněmi na palubě a japonská letiště mohly využívat k mezipřistání americké jaderné bombardéry s atomovými bombami. Japonsko existenci smluv dosud popíralo.

Foto: Lee Jae-Won , Reuters

Japonský ministr zahraničí Kacuja Okada

Článek

Mezi tajné historické smlouvy, jejichž existenci vládní komise potvrdila, patří souhlas s kotvením amerických vojenských lodí s jaderným arzenálem na palubě v japonských přístavech. Jejich přítomnost přitom porušovala japonské principy striktně odmítající atomové zbraně. V Japonsku bylo po druhé světové uzákoněno, že nesmí na svém území jaderné zbraně vlastnit, vyrábět ani je na svém území skladovat.

"Je politováníhodné, že tato fakta byla veřejnosti utajena po tak dlouhou dobu, a to i po konci studené války," řekl na tiskové konferenci ministr zahraničních věcí Kacuja Okada. V listopadu naznačil, že podobné dohody existovaly. [celá zpráva]

Ke zkoumání problematických historických dokumentů dal povel liberální středolevý premiér Jukio Hatojama. Ten se od svého nástupu do funkce v loňském roce snaží o otevřenější přístup, než jaký měla konzervativní strana, která vládla v Japonsku až na pár krátkých přestávek od padesátých let minulého století do loňska. Ta existenci dohod s USA opakovaně popírala, i když jich USA už část odtajnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám