Hlavní obsah

Agenti se spletli, zadržený muž mluvčím al-Káidy nebyl

– Karáčí

Pouhý den poté, co pákistánské bezpečnostní složky oznámily zadržení mluvčího teroristické organizace al-Káida, byly nuceny vydat dementi. Ukázalo se, že zatčený muž není Adam Gadahn, jenž figuruje na seznamu nejhledanějších osob FBI a na kterého je vypsána odměna milión dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Adam Gadahn

Článek

Podle agentury AP je zatčený Abú Jahjá Madžadín Adam. Pákistánský bezpečnostní zdroj neuvedl žádné informace o něm ani o jeho činnosti v al-Káidě. K mylnému názoru přispěla podobnost jmen i původ zatčeného. Muže jako Gadahna navíc identifikovali dva členové rozvědky i vysoký činitel vlády.

Pákistánští agenti Adama zadrželi v Karáčí za pomoci amerických kolegů, uvedla pákistánská média. Podle agentury AP byl dopaden už před několika týdny. [celá zpráva]

Gadahn byl v roce 2006 jako jediný Američan od konce druhé světové války obviněn v USA z velezrady. Americký federální bezpečnostní úřad vede Gadahna na seznamu nejhledanějších osob od května 2004 a za informace vedoucí k jeho dopadení vláda vypsala odměnu jeden milión dolarů.

Na islamistickém webu byla v neděli zveřejněna nahrávka, na níž Gadahn vyzývá muslimy k útokům na západní a americké cíle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám