Hlavní obsah

Od Antarktidy se odlomil ledovec o velikosti Lucemburska

• Aktualizováno

Od Antarktidy se nedávno odlomil ledovec o velikosti Lucemburska. Mohlo by to ovlivnit oceánské proudění a tím klima na Zemi, varovali australští vědci.

Článek

Ledovec o rozloze 2500 kilometrů čtverečních se po nárazu jiného ledovce odlomil od plovoucího výběžku Mertzova ledovce, který ve východní Antarktidě vystupuje do oceánu zhruba proti australskému Melbourne. Událost se stala 12. nebo 13. února. Druhý, 97 kilometrů dlouhý ledovec B-9B, který je sám výsledkem dělení ledovců v roce 1987, do něj prý narazil zepředu jako beranidlo.

Oba ledovce by podle expertů mohly zablokovat oblast, z níž pochází čtvrtina chladné a hustší mořské vody s větší koncentrací soli. Omezení její tvorby by podle nich mohlo znamenat chladnější zimy v severních oblastech Atlantského oceánu. Ledovec se v současnosti nachází jižně od Austrálie.

Pokud se ledovce posunou na východ nebo na sever, nebudou mít na tyto proudy vliv. Ledovce se podle vědců nakonec ztratí přirozenou cestou, délka jejich života ale záleží na tom, kam se posunou. Jako plovoucí by mohly roztát za několik desítek let, u antarktického ledovce by mohly vydržet mnohem déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám