Hlavní obsah

Nad Mardžáhem zavlála afghánská vlajka, boje však pokračují

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laškargah/Mardžáh

Nad městem Mardžáh v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu byla ve čtvrtek slavnostně vztyčena afghánská vlajka na znamení, že z města byl vyhnán Tálibán. Ve městě však dále pokračuje likvidace hnízd odporu a v centru města byly nalezeny nově nastražené nálože.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Na znovuotevřené tržnici v Mardžáhu hlídkují američtí vojáci.

Článek

"Je to historický den, je to nový začátek," prohlásil podle agentury AFP velitel amerického námořnictva v jižním Afghánistánu generál Larry Nicholson. Během vztyčování vlajky za přítomnosti hílmandského guvernéra Gulaba Mangala a stovek obyvatel včetně dětí místní mulla citoval verše z Koránu. Na okolních domech ale hlídkovali ostřelovači a bezpečnost v ulicích zajišťovali američtí vojáci i afghánští policisté.

Jen o několik hodin dříve byly v centru Mardžáhu nalezeny nově nastražené nálože, což ukazuje, že Tálibán je ve městě stále aktivní. Jedna byla i na tržnici.

Obyvatelé bojovali za Tálibán

Jak poznamenal korespondent Al-Džazíry James Bays, afghánská vlajka během posledních osmi let zavlála nad městem několikrát - stejně jako vlajka Tálibánu. Mnoho mladých lidí z oblasti se mu taky přiznalo, že v posledních letech bojovali za Tálibán.

Foto: B Mathur, Reuters

Tajemnice indického ministerstva zahraničí Nirupama Ráová a její pákistánský kolega Salman Bašir.

Osvobození Mardžáhu je jedním z hlavních bodů operace Moštarak, která byla zahájena 13. února, boje však nekončí. V okrese Nad Alí na sever od Mardžáhu boje stále pokračují. Do akce bylo zapojeno 15 000 zahraničních a afghánských vojáků. Mardžáh představoval pro Tálibán logistickou základnu a byl i centrem obchodu s drogami. V další etapě by se měli vojáci přesunout do okresů Dišu, Vašír a Baghrán, zmiňuje ČTK.

Afghánci si stěžují, že je zasáhli zahraniční vojáci

Snaha vrátit do města život, zejména zabezpečit silnice a otevřít tržnice, je však komplikována množstvím nastražených náloží, které je třeba zlikvidovat. Ty si vyžádaly mnoho zraněných i z řad civilistů, i když většina zraněných tvrdí, že je zasáhli cizí vojáci, což ukazuje, jak obtížná je pozice koalice v oblasti, píše list Washington Post.

Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže je v oblasti bojů uvězněno 40 000 civilistů. Bernard Metraux, který je zastupuje, organizaci v provincii Hílmand řekl, že mnozí z nich mají jen minimální, pokud vůbec nějaký přístup ke zdravotní péči. Zraněné musejí převážet taxíky v místech, kde se střídají zóny ovládané koalicí a Tálibánem. Metraux navíc dodal, že kapacita taxíku stejně nestačí.

Reklama

Související články

Obleženým tálibům dochází střelivo

Obleženým bojovníkům povstaleckého hnutí Tálibán ve městě Mardžáh dochází munice. Velení NATO zachytilo komunikaci mezi táliby. Ofenziva koaličních vojsk...

Výběr článků

Načítám